Actual

Ajutor financiar pentru libanezi. Emmanuel Macron ia atitudine

Ajutor financiar pentru libanezi. Emmanuel Macron ia atitudine

Capitala Libanului a fost zguduită de o explozie uriașă. Un incendiu devastator izbucnit într-un depozit al portului din Beirut unde erau stocate materiale explozibile a provocat moartea a 158 de persoane și 6 mii de persoane au fost rănite. În acest sens, comunitatea internațională s-au oferit să le acorde ajutor financiar de aproape 253 de milioane de euro.

Comunitatea internațională a reușit să mobilizeze un ajutor de urgență de aproape 253 de milioane de euro pentru Liban și a promis că acesta va fi distribuit direct populației. Banii au fost strânşi la videoconferința donatorilor găzduită de Franța. Între timp, în capitala Beirut, manifestațiile au luat amploare și au dus la demisia a doi miniștri.

„ Criza din Liban se adânceşte, la aproape o săptămână de la explozia devastatoare soldată cu 158 de morți și 6.000 de răniți. Protestatarii au cerut, două zile la rând, demisia Guvernului și au acuzat clasa politică de incompetență și corupție. În emblematica piață a martirilor din centrul Beirutului au avut loc ciocniri între manifestanți și forțele de ordine. Cei prezenți au scandat ,,Revoluție,, și au luat cu asalt sediile mai multor ministere. 250 de persoane au fost rănite, 65 dintre ele ajungând la spital”, potrivit Crucii Roșii libaneze.

Ancheta privind cauzele exploziilor este în desfășurare, iar la Paris lideri din lumea întreagă au solicitat o investigație transparentă, reușind în același timp să strângă un ajutor financiar consistent care să vină în sprijinul populației libaneze confruntate cu sărăcia. Președintele franceze Emmanuel Macron i-a îndemnat să acționeze rapid pe participanți, printre care s-au numărat omologul american, emirul Qatarului, premierii Spaniei și Italiei și reprezentanții unor instituții, precum Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Crucea Roșie.