International

Alertă economică! Marea Britanie în pragul colapsului?

Marea Britanie, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Piața muncii din Marea Britanie a stagnat în ultimele luni. Asta datorită  creșterii șomajului, mai puține angajări și mai puține locuri de muncă.

Acesta este o problemă pentru Banca Angliei, care a declarat că este necesară o creștere mai lentă a salariilor pentru a fi sigură că inflația va reveni la ținta sa de 2%. Nivelul actual al inflației este de 6,8%, cel mai ridicat dintre toate economiile majore.

Marea Britanie se luptă cu inflația

Noile date oficiale  arată cea mai rapidă creștere a salariilor regulate înregistrată vreodată, alături de cel mai mare declin al ocupării forței de muncă din 2020. De asemenea, este prezentată și o creștere a ratei șomajului la cel mai înalt nivel din 2021.

Piețele financiare se așteaptă ca  Banca Angliei să majoreze dobânzile săptămâna viitoare la 5,5% de la 5,25%, dar sunt împărțite în ceea ce privește dacă acesta va marca sfârșitul unui ciclu de strângere care a început în decembrie 2021.

Rata șomajului din Marea Britanie a crescut la 4,3% în trimestrul până în iulie, în creștere față de 4,2% în al doilea trimestru și 3,5% în august 2022 – cel mai scăzut nivel din aproape 50 de ani.

Șomajul este deja peste nivelul prognozat de Banca Angliei în luna trecută. Aceste prognoze prevedeau o creștere lentă a inflației în următorii trei ani până la 5%.

Rata șomajului din Marea Britanie o  depășește acum cea din Statele Unite. În SUA șomajul a început, de asemenea, să crească. Șomajul britanic a urmat de aproape rata din SUA în ultimul deceniu, cu excepția perioadei pandemiei de COVID-19.

Șomajul în zona euro este mai mare decât cel din Marea Britanie, cu toate că continuă să scadă.

Piața muncii din Marea Britanie

Piața muncii din Marea Britanie a pierdut mai mult de 200.000 de locuri de muncă în trimestrul până în iulie, cel mai abrupt declin al ocupării din octombrie 2020. În urmă cu 3 ani multe afaceri au redus personalul din cauza restricțiilor legate de COVID-19.

Hannah Slaughter, economist senior la think tank-ul Resolution Foundation, a declarat că aceasta este cea mai mare scădere a ocupării văzută vreodată în Marea Britanie în afara unei recesiuni.

„Aceasta este cea mai clară dovadă până acum că ciclul de majorare a ratei Băncii Angliei începe să răcească piața muncii”, a spus ea.

Sondajele  Recruitment and Employment Confederation (REC) și Indicele directorilor de achiziții (PMI) al S&P au indicat o încetinire constantă a angajărilor în ultimul an și acum arată cerere stabilă sau negativă.

Numărul locurilor de muncă vacante a atins un record de 1,3 milioane la începutul anului 2022 și a scăzut constant de atunci, ajungând sub 1 milion pentru prima dată în doi ani în trimestrul până la sfârșitul lui august.

Cu toate acestea, numărul locurilor de muncă vacante este încă cu peste 20% mai mare decât înainte de pandemie. De asemenea, există mai puțini șomeri per loc vacant decât în oricare moment din 2020 sau mai devreme. Mai multe afaceri raportează dificultăți la angajare, ceea ce explică încetinirea ocupării în sondajele recente.

Situația salariilor

Contrar tendinței în șomaj, angajări și locuri de muncă vacante se află creșterea salariilor, care a ajuns la o rată anuală de 8,5% în trimestrul până în iulie. Acesta a fost o creștere mai mare decât au prevăzut economiștii într-un sondaj Reuters, și cea mai mare din 2001 încoace, cu excepția unei creșteri semnificative în iunie 2021 din cauza distorsiunilor legate de șomajul tehnic.

Creșterea reflectă în parte acordurile salariale retroactive pentru lucrătorii din sectorul public, iar Banca Angliei se concentrează mai mult pe măsurile subiacente.

Creșterea salarială, excluzând bonusurile, a rămas la 7,8%, în timp ce creșterea salarială în sectorul privat a scăzut doar ușor, la 8,1%, față de 8,2%.

Banca Angliei speră că afacerile pe care le supraveghează au dreptate când se așteaptă ca creșterea salariilor să încetinească la 5% peste un an . Cu toate acestea, aceasta este încă mai mare decât 3-4% văzut înainte de pandemie, când inflația se afla aproape de țintă.

Inflația prețurilor de consum a atins vârful în octombrie 2022 la 11,1%, dar creșterea salariilor nu a urmat încă aceeași traiectorie. Iulie a fost prima dată din primul trimestru al anului 2022 – când Rusia a invadat Ucraina – când salariile au crescut mai rapid decât inflația CPI, potrivit Reuters.