Actual Lifestyle

Alertă. Gheața din Antarctica se topește. Este cel mai accelerat ritm din ultimii 5 mii de ani. Video

Alertă. Gheața din Antarctica se topește. Este cel mai accelerat ritm din ultimii 5 mii de ani. Video

Doi mari ghețari din Antarctica de Vest ar putea pierde gheață mult mai repede decât au făcut-o ceilalți ”frați” ai lor, în ultimii 5 mii de ani, potrivit unui studiu al Universității din Maine. Topirea rapidă a ghețarilor ar putea duce la o creștere majoră a nivelului mării în următoarele secole.

Alertă. Gheața din Antarctica se topește. Este cel mai accelerat ritm din ultimii 5 mii de ani. Video

În ultimele câteva decenii, stratul de gheață din Antarctica de Vest s-a retras și s-a subțiat într-un ritm accelerat. Ghețarii Thwaites și Pine Island, pentru că acesta este numele lor, se extind ”adânc în inima stratului de gheață”, spun specialiștii, care au efectuat ultimele studii chiar la fața locului.

Acești ghețari sunt predispuși la o topire rapidă, deoarece se află pe un pat înclinat în interiorul uscatului, unde apa caldă a oceanului poate curge pe sub părțile plutitoare ale limbilor ghețarilor și poate eroda stratul de gheață de la baza sa, ceea ce poate avea ca rezultat o pierdere de gheață în exces.

Retragerea excesivă a acestor doi ghețari ar putea reduce dimensiunea stratului de gheață din vestul Antarcticii, contribuind cu până la 3,4 metri la creșterea nivelului global al Mării, în următoarele secole.

Scenariu deloc optimist

O echipă internațională de cercetători, coordonată de Universitatea din Maine, a analizat schimbările relative ale nivelului Mării, în apropierea ghețarilor, în ultimii 5 mii de ani, ca o modalitate indirectă de a determina dacă aceștia au fost substanțial mai mici decât în prezent, în Holocenul mediu, și apoi s-au extins din nou, titrează EurekAlert.

Echipa, condusă de Scott Braddock, doctorand la Universitatea din Maine, a folosit datarea cu radiocarbon a scoicilor de pe plajele antice care sunt acum ridicate deasupra nivelului Mării, pentru a reconstitui schimbările care au avut loc de-a lungul timpului.

Rezultatele, cu referire la creșterea și retragerea ghețarilor, au arătat o scădere constantă a nivelului relativ al Mării, în ultimii 5 mii de ani. Acest model este în concordanță cu un comportament relativ stabil al ghețarilor, fără dovezi de retragere sau avansare a ghețarilor pe scară largă.

Cercetătorii au constatat, totodată, că rata de scădere a nivelului relativ al Mării, evidențiată de scoici, a fost de aproape cinci ori mai mică decât cea măsurată astăzi. Motivul cel mai probabil pentru o diferență atât de mare este pierderea recentă și rapidă de gheață din regiune.

Acești ghețari vulnerabili au fost relativ stabili în ultimele milenii, însă rata actuală de topire a acestora se accelerează și crește odată cu ei și nivelul global al Mării”, a declarat Dylan Rood, lector la Imperial College London.

Cercetătorii au concluzionat că acești ghețari au fost relativ stabili de la mijlocul Holocenului, până în ultima vreme. Modificările actuale atestă o realitate covârșitoare și anume că rata de retragere a ghețarilor este considerată fără precedent, în ultimii 5 mii de ani.

Foto: pixabay/ video: youtube