Social

Alertă în Vâlcea. Salvamontiștii atrag atenția turiștilor să nu se aventureze pe traseele montane

Alertă în Vâlcea. Salvamontiștii atrag atenția turiștilor să nu se aventureze pe traseele montane

Alertă în Vâlcea. Salvamontiștii din Vâlcea atrag atenția în această perioadă turiștilor să nu se aventureze pe trasee nemarcate și chiar și pe cele marcate.

Salvamontiștii, dar și reprezentanții celor două parcuri naționale de pe raza județului Vâlcea atrag atenția iubitorilor de drumeții să nu se aventureze pe trasee nemarcate. Ba mai mult, este de preferat să își anunțe prezența dacă intenționează să parcurgă anumite trasee de o dificultate mai ridicată.

De asemenea, turiștii aflați în această perioadă în vacanță, trebuie să aibă în vedere că la altitudini mai mari, pe raza județului, zăpadă este încă prezentă.

Pavel Pândurel, administratorul Parcului Național Cozia: ”Mişcarea prinde bine dacă suntem pregătiți cu echipamentul adecvat și să nu uităm, să nu fim chiar singuri, să fim cu cineva drag, cu un prieten, cu cei cu care ne potrivim la pas, la poveste, ştiu eu, la interpretarea naturii.”

Atenționarea salvamontiștilor se referă și la faptul că anumite creste, de exemplu, din Munții Lotrului său din Munții Coziei încă sunt înzăpezite și îi pot surprinde pe iubitorii de natură chiar cu temperaturi scăzute.

”Temperaturile sunt, totuși, la peste 1.800 m gradient uscat, deci sub zero grade în special noaptea și atunci echipamentul trebuie să fie cel de iarnă. De asemenea, pentru cei care merg undeva în zona de sub 1.800 m altitudine echipamentul trebuie să fie cel de iarnă, nu și tehnic, dar trebuie să fie cel de iarnă, pentru că și acolo avem surprize pentru temperaturi scăzute.” a atenționat Mircea Lera, şef  Serviciul Salvamont Vâlcea.

Cele mai vizitate trasee sunt cele din Parcul Național Cozia, dar și cele din Buila Vânturarița. Acestea din urma se dovedesc a fi pe cât de spectaculoase pe atât de periculoase, multe persoane solicitând ajutorul din această zonă.

Zona Parcului Naţional Cozia şi a vecinătăţilor acestuia este cunoscută ca o destinaţie turistică importantă în România, care prin potenţialul ei natural (peisaje, izvoare termale, relief, hidrologie, faună, floră, etc) şi antropic (mănăstiri,   monumente istorice, ), reprezintă o destinaţie interesantă atât pentru turiştii din ţară, cât şi pentru turiştii din străinătate.

Printre locuri cu peisaje deosebite care pot fi vizitate sunt Defileul Oltului, Cheile Lotrişorului, Cascada Gardului, Bulzul;

Din punct de vedere al atracțiilor istorice antropice menționăm: Castrul Arutela, Masa lui Traian, Castrul Pretorium,  rețeaua de castre romane din apropierea Masivului Cozia se integra în vechiul sistem de apărare roman- „Limex Alutanus”, Mănăstirea Cozia – situată în oraşul Călimăneşti, pe malul drept al Oltului, locaş de călugări cu hramul- „Sf. Treime”, Bolniţa (spitalul) Mănăstirii Cozia, Mănăstirea Turnu; Schitul Ostrov; Mănăstirea Stânişoara; Mănăstirea Frasinei- comuna Muereasca; Mănăstirea Cornet.
Alte locuri cu încărcătură istorică: satul Pripoare, comuna Perişani. Unii istorici consideră că aici se găseşte trecătoarea Posada, loc unde oştile conduse de domnitorul muntean Basarab I au învins armata lui Carol Robert de Anjou (9-12 ianuarie 1330), consfințind întemeierea statului de sine stătător Ţara Românească. Cetatea lui Vlad Tepeş- situată pe Valea Băiaşului, vale care își trage numele de la ocupaţia vechilor locuitori care locuiau odinioară aici.

O parte din vizitatorii care frecventează in general locurile mai accesibile de la intrările in parc sunt sosiţi in zonă pentru tratament balnear în Staţiunea Călimaneşti –Căciulata-Cozia.