Actual Lifestyle

Alertă internațională. Percheziții simultane în România, Moldova și Suedia. Acuzații de spălare a unor sume uriașe de bani

Alertă internațională. Percheziții simultane în România, Moldova și Suedia. Acuzații de spălare a unor sume uriașe de bani
moldova-suverana.md

Oameni legii sunt în alertă maximă. 13 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţul Călăraşi, pentru destructurarea unei grupări internaţionale. Simultan cu acţiunea din România, se desfășoară în Moldova și Suedia.

Alertă internațională. Percheziții simultane în România, Moldova și Suedia. Acuzații de spălare a unor sume uriașe de bani

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – DCCO au efectuat 13 percheziţii domiciliare atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Călăraşi, pentru destructurarea unei grupări internaţionale, care se ocupa cu spălarea de bani, respectiv a zeci de milioane de euro provenite din fraude informatice, în acest caz fiind folosite firme paravan din Hong Kong şi Israel.

Simultan cu acţiunea din România, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare pe teritoriul Republicii Moldova şi patru percheziţii domiciliare pe teritoriul Suediei.

La activităţile din Republica Moldova au participat, în colaborare, şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – DCCO Chișinău.

Volumul tranzacţiilor care fac obiectul activităţilor de urmărire penală depăşeşte suma de 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în cauză este de peste 5 milioane de dolari”, se arată în comunicatul reprezentanților DIICOT.

Cum au decurs faptele. În perioada februarie 2018 – ianuarie 2021, pe teritoriul României, Bulgariei, Poloniei şi Ungariei s-a conturat şi dezvoltat un grup organizat specializat în activităţi ilicite de spălare a banilor, se arată în același mesaj al DIICOT.

Ce se știe. Activitatea infracţională a grupului a fost de tip ”Crime as a service” sau cunoscută ca ”Money Laundering-as-a-Service” (https://www.europol.europa.eu/iocta/2014/chap-3-1-view1.html), în traducere mai simplu – spălare de bani.

Acțiune. Grupul infracţional punea la dispoziţia altor grupuri infracţionale persoane, societăţi comerciale paravan, conturi bancare şi o infrastructură vastă în scopul mutării, ascunderii şi spălării sumelor de bani provenite din infracţiuni.

Rețineri/arestări. La sediul DIICOT central au fost conduse, în vederea audierii, 24 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale. În urma audierilor, procurorii au reţinut nouă inculpaţi, iar pentru altul a fost dispusă măsura controlului judiciar. Cei nouă inculpaţi reţinuţi vor fi duşi joi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile.

Lucrul concret. Cetăţeni din diferite ţări (ucraineni, moldoveni, suedezi) se deplasau pe teritoriul României unde înființau societăţi comerciale destinate comiterii de infracţiuni (fără un obiect real de activitate, cu valabilitate de un an şi cu sediul social la un birou de avocatură). Pe numele acestor societăţi comerciale au fost deschise, ulterior, și conturi bancare, fiind obţinute automat și cardurile bancare necesare, precum şi accesul la serviciul de banking, online.

Au fost descoperite de către anchetatori două moduri de operare:

  1. CEO Fraud/ BEC Fraud (Business E-mail Compromise Fraud) – reprezentată de o fraudă informatică sau după caz înşelăciune îndreptată împotriva unor persoane juridice (firmă, companie, holding etc.), din Europa, Australia, America de Nord, America de Sud şi, uneori, Asia;
  2. Înşelăciuni ce au avut ca fundament investiţii în capital de risc pe platforme de tranzacţionare nereglementate în Uniunea Europeană, îndreptate împotriva unor persoane fizice, atrase prin diferite metode de psihologie socială, convinse să investească prin intermediul unui „broker” pe astfel de platforme, ulterior fiind deposedate, prin diverse mijloace, de fondurile depuse.

Banii obținuți pe aceste căi erau transferați prin intermediul unor companii offshore (fantomă), către conturi din Europa, ajungând, mai târziu, în conturile bancare ale societăţilor comerciale din România, controlate de grupul infracţional specializat în spălarea banilor.

Coordonatorii grupului s-au dovedit a fi în Asia, respectiv în Hong Kong şi Israel.

Cooperarea judiciară a fost facilitată de EUROJUST şi EUROPOL, fiind încheiat, prin intermediul EUROJUST, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Ucraina şi Italia. De asemenea, au fost formulate aproximativ 100 de cereri de asistenţă judiciară internaţională şi ordine europene de anchetă, potrivit media.