Actual

Alertă meteo ANM: Cod Galben de ploaie în 4 județe din România! Când se încălzește vremea

sursă foto: capital.ro
sursă foto: capital.ro

Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat că în săptămâna viitoare va fi o uşoară încălzire în majoritatea regiunilor ţării, iar ploile vor fi mai dese până joi şi după data de 25 aprilie, conform prognozei meteo pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 17 – 30 aprilie.

De altfel, ANM a emis o avertizare meteo pentru regiunile Dobrogea și sud-estul Moldovei de Cod Galben de ploi: „În intervalul menționat în Dobrogea și sud-estul Munteniei vor fi ploi ce vor avea și caracter de aversă și, mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, se arată în comunicatul meteorologilor. Județele afectate sunt Tulcea, Constanța și parțial Călărași și Ialomița. Alerta este valabilă până mâine la ora 18:00.

Iată cum va fi vremea în următoarea perioadă, în funcție de regiune.

Muntenia

În Muntenia, până spre finalul primei săptămâni, valorile termice maxime vor fi normale sau ușor mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă, media lor fiind de 15-16 grade. În intervalul următor, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât în medie, maximele termice vor fi cuprinse între 18 și 21 de grade.

Minimele termice vor fi în general mai ridicate decât cele specifice perioadei și vor varia, în general, între 6 și 8 grade. Vor fi averse și descărcări electrice aproape în fiecare zi, mai frecvente și mai intense până în jurul datei de 21 aprilie și după data de 25 aprilie.

Moldova

În Moldova, media maximelor termice va fi mai scăzută decât în mod normal până în data de 21 aprilie și se va situa, în general, între 12 și 15 grade, apoi vremea se va încălzi și va ajunge între 17 și 20 de grade. Minimele termice vor fi mai ridicate decât media climatologică specifică datei și se vor situa, în mare parte, între 6 și 8 grade. Vor fi averse și descărcări electrice temporare aproape în fiecare zi, mai intense și mai frecvente între 17 și 20 aprilie.

Dobrogea

În primele zile, temperaturile maxime vor fi, în medie, între 13 şi 16 grade, iar cele minime vor fi, în general, între 6 şi 8 grade. Apoi, în cea de-a doua parte a intervalului, se va observa o uşoară creştere a temperaturilor, cu medii ale maximelor între 15 şi 18 grade şi ale minimelor între 7 şi 9 grade. Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi mai ridicată până în apropierea datei de 21 aprilie.

Banat

În Banat, primele trei zile vor avea temperaturi apropiate de cele obișnuite pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 15…17 grade și a minimelor în jur de 7 grade. Între 20 și 24 aprilie, temperaturile diurne vor crește treptat, cu o medie a maximelor care va urca de la 17 grade în prima zi, până la aproximativ 20 de grade în ultima zi. În acest interval, media minimelor va varia între 5 și 8 grade.

În ultimele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor fi în medie între 18 și 22 de grade, iar cele minime între 6 și 10 grade. Vor fi averse și descărcări electrice în fiecare zi, mai frecvente și mai intense între 17 și 20 aprilie și din data de 25 aprilie.

Transilvania

În Transilvania, între 17 și 22 aprilie, temperaturile nu vor varia semnificativ, cu o medie a maximelor de aproximativ 15 grade, iar a minimelor în jur de 6 grade. În intervalul următor, se va înregistra o ușoară și graduală încălzire, astfel încât media maximelor va fi între 16 și 20 de grade, iar media minimelor va fi, în general, între 6 și 8 grade. Vor fi averse și descărcări electrice aproape în fiecare zi, cu o frecvență mai mare și mai intensitate între 17 și 20 aprilie și după data de 25 aprilie, potrivit Digi24.