Social

Alertă pentru proprietarii de apartamente! Amenzi colosale în 2024

Proprietarii de apartamente se confruntă cu perspectiva unor amenzi semnificative. Măsura intră în vigoare odată cu impunerea noilor reguli privind închirierea locuințelor în regim hotelier.

Într-un context în care anul 2024 aduce o serie de schimbări pozitive, inclusiv creșterea veniturilor pentru populație, în conformitate cu noile reglementări privind salarizarea și majorarea pensiilor, amenzile asociate nerespectării noilor reguli rămân la un nivel considerabil.

Amenzi uriașe pentru propietari

În special, proprietarii care aleg să închirieze locuințele lor în regim hotelier se expun riscului de a primi amenzi substanțiale. Există cazuri în care aceștia preferă să închirieze în mod nereglementat. Astfel se crează o concurență neloială pentru unitățile de cazare autorizate.

Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turism, exprimă îngrijorarea asociației față de cei care nu respectă regulile și nu plătesc taxe și impozite.

„Pe noi ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nici o formă și nu plătesc taxe și impozite. Pentru că atunci își pot permite să vină cu tarife mici, fără să ofere, însă, siguranța și condițiile corespunzătoare unei clasificări”, a spus Dragoș Răducan.

Anul 2024 aduce reglementări mai stricte și amenzi mai mari pentru a contracara această practică. Autoritățile române au decis că, începând din 2024, proprietarii pot promova locuințele lor pe platformele de închiriere doar dacă dețin un certificat oficial de clasificare.

Amenzile ajung la 50.000 de lei

Cei găsiți în încălcare a acestor reguli riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Mai mult, aceștia vor fi obligați să plătească taxe pentru veniturile nedeclarate.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a început să elibereze certificatele de clasificare, emițând deja peste 1.000 de astfel de certificate. Cu toate acestea, statisticile de la Institutul Național de Statistică arată că în primele 10 luni ale anului peste un milion de turiști români și peste 120.000 de turiști străini au ales cazarea în regim hotelier la persoane private.

În plus, anumite municipii din România iau în considerare mărirea impozitelor pentru clădirile vechi lăsate în paragină. Proprietarii acestor imobile vor fi nevoiți să plătească impozite majorate în 2024. Acest lucru vine ca o consecință a neglijenței lor, care afectează vizual imaginea orașului. Acest trend vine în contextul în care, cu câțiva ani în urmă, Consiliul Local Municipal Buzău a adoptat o hotărâre care impune sancțiuni dure și amenzi pentru proprietarii clădirilor degradate sau a terenurilor neîngrijite. CLM Buzău a stabilt atunci impozite majorate cu până la 500% pentru proprietățile lăsate în voia sorții, potrivit DailyBusiness.

Jalba Claudia Andreea

Recent Posts

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

2 ore ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

4 ore ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

12 ore ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

13 ore ago

Prețul energiei în România, de aproape trei ori mai mare decât în Germania! Am întrecut și Ungaria

România, deși produce cantități semnificative de energie electrică, se confruntă cu unele dintre cele mai…

14 ore ago

Florin Barbu își propune reglementarea adaosului comercial. Susținerea produselor românești

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a prezentat mai multe inițiative legislative pentru reglementarea adaosului comercial, cu…

15 ore ago

This website uses cookies.