Social

Alexandru Rafila: „Dacă se face o reabilitare corectă, infecţiile nosocomiale pot fi reduse sau chiar eliminate total”

Alexandru Rafila: „Dacă se face o reabilitare corectă, infecţiile nosocomiale pot fi reduse sau chiar eliminate total”

Într-un spital vechi de 50 de ani, dacă se face o reabilitare corectă, inclusiv cu înlăturarea unui strat de zidărie sau tencuială şi sunt puse materiale care au soluţii bactericide că pot fi reduse infecţiile nosocomiale. Informaţia vine chiar de la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, microbiolog de profesie.

Alexandru Rafila: „Dacă se face o reabilitare corectă, infecţiile nosocomiale pot fi reduse sau chiar eliminate total”

Alexandru Rafila a fost întrebat, sâmbătă, la Digi 24, dacă există o formulă în a reduce infecţiile nosocomiale într-o secţie de ATI veche de 50 de ani sau într-un spital vechi de 50 de ani.

„Să ştiţi că am văzut formula. Sigur, nu era vorba de secţii de ATI, dar era vorba de alte secţii cu o singură condiţie ca acea secţie să fie dezafectată şi trebuie renovată în totalitate. Eu sunt microbiolog, adică chiar vorbesc în cunoştinţă de cauză”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii se declară mirat de informaţiile care curculă potrivit cărora bacteriile intră până la cinci centimetri adâncime în perete.

„Am auzit tot felul de chestiuni că bacteriile intră până la cinci centimetri adâncime în perete, că altele intră până la zece centimetri adâncime, tot felul de chestiuni de genul ăsta care nu au legătură cu realitatea. Bacteriile nu intră în pereţi. Dacă faci o reabilitare corectă, inclusiv cu înlăturarea, să spunem, unui strat de zidărie sau de tencuială şi se pun materiale care sunt continue şi care de cele mai multe ori au soluţii care sunt bactericide, e perfect. Nu contează că e clădire veche”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

„Pericolul cel mai mare este în zona instalaţiilor sanitare”

Ceea ce ne provoacă nouă însă probleme, spune Rafila, nu este legat numai de vechimea clădirii, problema pericolului este în zona instalaţiilor sanitare, care au două carenţe.

„Sunt foarte vechi şi instalaţiile sanitare sunt locul în care se găzduiesc şi se distrug foarte greu bacteriile pentru că sunt foarte greu de abordat din punct de vedere al unei substanţe dezinfectante, de exemplu. Şi acolo chiar trebuie schimbate instalaţiile sanitare, trebuie schimbate în totalitate. Asta este o problemă şi cea de-a doua problemă este faptul că noi nu avem saloane cu un pat. Una dintre statisticile pe care le publică Centrul European de Control al Bolilor se referă la saloanele cu un pat sau saloane cu un pat în secţiile de terapie intensivă. Aceste saloane, care permit îngrijirea individuală, scad foarte mult riscul de infecţii”, a mai transmis Alexandru Rafila.