Lifestyle

Alimentația sustenabilă – ce conține și ce presupune?

Alimentația sustenabilă – ce conține și ce presupune?

Din ce în ce mai mult, consumatorii sunt preocupați de sustenabilitatea alimentelor, acest factor devenind unul dintre criteriile în care se stabilesc să aleagă alimentele de pe piață.

Primul lucru de știut, așa cum a indicat Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), există trei factori fundamentali pe care se bazează alimentația durabilă:

Sustenabilitatea mediului: are de-a face cu impactul asupra mediului, nu numai amprenta de carbon, ci și amprenta apei, impactul asupra peisajului, utilizarea terenului, impactul asupra biodiversității etc.

Impactul social: care se referă la populația însărcinată cu desfășurarea producției de alimente, condiții decente de muncă, salarii echitabile, fixarea populației rurale…

Sustenabilitatea economică: afectează relațiile echilibrate cu furnizorii, plata corectă a taxelor, promovarea ocupării rurale în sectorul primar, rezistența teritoriilor rurale… este necesar să pariezi pe un sector primar puternic.

Cu toate acestea, la cumpărături, este dificil să știi care dintre alimentele achiziționate este mai durabilă, deoarece sunt mulți factori de care trebuie să ții cont.

10 principii pentru a obține o dietă sustenabilă

Din acest motiv, OCU a elaborat un ghid cu 10 principii de bază pentru a obține o alimentație mai sănătoasă și mai durabilă:

  • Evitați risipa alimentară: cel mai puțin sustenabil lucru este să aruncați mâncarea, oricare ar fi ea, deoarece dacă este aruncată a fost irosită.
  • Reduceți aportul de alimente de origine animală: consumul nostru de alimente de origine animală este peste recomandările nutriționale. Astfel, poți să consumi mai puțină carne, să o înlocuiești cu leguminoase sau să o faci un ingredient în alte preparate.
  • Mănâncă carne de calitate superioară: dacă consumi produse de origine animală, optează pentru cele care provin din producții extensive, pășune.
  • Alegeți produse produse în mod agroecologic: folosesc mai puține pesticide, rotesc culturile pentru a favoriza productivitatea solului etc. Orice formă de agricultură care favorizează utilizarea mai puțină a pesticidelor, o cultivare mai rațională și un management adecvat al solului este mai bună, deși impactul produselor nu este neapărat mai mic.
  • Consumul de produse locale: aceasta, pe lângă reducerea impactului asupra mediului, contribuie la îmbunătățirea impactului social și economic asupra mediului nostru.
  • Consumul de produse de sezon: este o măsură foarte ușoară și ne permite să consumăm produse din apropiere la cea mai bună calitate și preț.
  • Evita alimentele transportate cu avionul, unele fructe tropicale sau produse delicate.
  • Preferați produsul în vrac, dar manipulați-l și păstrați-l bine pentru a evita risipa: în vrac, termenul de valabilitate este mai scurt și trebuie depozitat corespunzător după cumpărare pentru a evita problemele.
  • Mizați pe comerțul echitabil: există produse care nu sunt produse la latitudinile noastre și este greu să faceți fără ele (cafea, ceai, cacao…). În aceste cazuri, idealul este să pariezi pe comerțul echitabil pentru a promova sustenabilitatea socială și economică în țările producătoare.
  • Cumpărați mai puține produse procesate și acordați prioritate produselor proaspete în dietă.