Social

Alimentul consumat zilnic de către români și-a dublat prețul! O tonă costă 900 de euro

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.ro

Costurile alimentelor sunt în creștere, iar unul dintre cele mai populare produse din gospodăriile românești – care se găsește în fiecare bucătărie – a înregistrat o creștere de preț aproape dublă.

În Regiunea 3 a Europei, din care face parte și țara noastră, prețul zahărului alb brut tocmai a depășit bariera psihologică de 900 de euro pe tonă.

Producția de zahăr se anticipează că va fi semnificativ mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit proiecțiilor Comisiei Europene.

Prețul zahărului aproape că s-a dublat

Astfel, în timp ce anul acesta se anticipează că se vor produce doar 69.800 de tone, în 2022 se produceau în aceeași perioadă 110.000 de tone de zahăr. Așadar, aceasta ar putea fi una dintre cauzele creșterii de aproape două ori a prețurilor.

Aceeași regiune a Europei include Bulgaria, Estonia, Ungaria, Italia și Portugalia, iar prețul unei tone de zahăr a crescut acolo la 903 euro pe tonă, cel mai mare preț din toată Europa.

În regiunea 2 a Europei, costul este cu 103 euro mai mic pe tonă, la 800 de euro, decât în regiunea 3 a Europei, în timp ce în regiunea 1 costă 809 euro pe tonă. Aceste sume sunt cu 99,9% mai mari decât media pentru 2021.

În plus, o tonă de zahăr alb brut costă 814 euro la nivelul UE în 2023, ceea ce este încă cu aproximativ 100 de euro mai puțin decât ceea ce au plătit comercianții români pentru acest produs. De asemenea, țara noastră se confruntă în prezent cu o inflație generalizată la toate bunurile și serviciile.

„Provocările cele mai mari sunt reducerea inflaţiei, creşterea puterii de cumpărare care am dori să ajungă la 8,22%, creşterea investiţiilor. Dacă în acest an am venit cu 7,2% creştere investiţii, ne-am dori să atingem pe anul viitor 10% din PIB şi cu investiţii, scheme de ajutor în zona produselor alimentare şi de construcţii, astfel încât să încercăm să diminuăm acest deficit de balanţă comercială care s-a mărit foarte mult în ultima perioadă” a declarat premierul Marcel Ciolacu, cu doar câteva săptămâni în urmă, înainte de începerea mandatului său în calitate de șef al Executivului.

„O sărăcie fără precedent”

Analistul economic Adrian Negrescu spune că „Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 30 de ani”.

Decizia Ucrainei de a interzice exportul tuturor cerealelor și produselor alimentare pe toată perioada verii, între 5 iunie și 15 septembrie, are un impact și asupra prețului zahărului din regiunea noastră. Națiunea noastră este una dintre cele mai afectate în mod negativ în Europa de această interdicție.

Deși se anticipează că fabrica de zahăr de la Luduș își va relua activitatea și va începe să proceseze sfecla românească pentru producția locală de zahăr, previziunile privind producția pentru România sunt, de asemenea, în principal negative.

România a cumpărat peste 100.000 de tone de zahăr alb brut din Ucraina între octombrie anul trecut și mai anul acesta, potrivit ministruluii Agriculturii, reprezentând 31,6% din totalul importurilor de zahăr în Uniunea Europeană, scrie RomâniaTV.