Actual

Ambasada rusă, nemulțumită de expoziția „România în Al Doilea Război Mondial. 1941-1945”. Dar a uitat de ultimatumul dat României de Uniunea Sovietică

Ambasada rusă, nemulțumită de expoziția „România în Al Doilea Război Mondial. 1941-1945”. Dar a uitat de ultimatumul dat României de Uniunea Sovietică

„Drum spre nicăieri: mitologizarea eroică a crimelor de război este un drum direct spre o nouă catastrofă națională” – sub acest titlu, Ambasada Federației Ruse în România își publică, pe pagina sa de Facebook, însemnările de la expoziția „România în cel de-al Doilea Război Mondial 1944-1945”.

Total nemulțumită de expoziția de la Muzeul Național de Istorie a României cu tema „România în Al Doilea Război Mondial. 1941-1945”, ambasada Rusiei a postat pe pagina de Facebook o reacție dură la adresa acesteia. Ambasada crede că nu a fost destul de lăudată Armata Roșie în rolul pe care l-a jucat în eliberarea Europei și cere ca faptele expuse să fie numai pe bază de dovezi și deocumente. Pentru ruși, e clar că, așa cum scriu pe Facebook, România i-a atacat și vor să înțelegem contextul geo-politic. Însă, în postarea ambasadei nu apare nimic despre Basarabia, poate că cel care a scris postarea nu a știut acest lucru. Astfel, în concordanță cu dorința lor de a cunoaște contextul, facem câteva precizări.

Ultimatum al Uniunii Sovietice transmis României la data de 28 iunie 1940

„Ca urmare a protocolului adițional secret, compromis între expansionismul nazist și cel stalinist, al pactului Hitler-Stalin din 1939 și a prăbușirii Aliaților apuseni în iunie 1939, un ultimatum este transmis României de către Uniunea Sovietică la data de 28 iunie 1940: României i se dau doar 48 de ore pentru a evacua Basarabia și nordul Bucovinei, în caz contrar URSS va declara război. România cedează și după 40 de ore, trupele sovietice și ale NKVD-ului intră în teritoriile cerute și suplimentar în Ținutul Herței care nu era menționat în ultimatum. În timpul retragerii pripite și haotice a administrației și armatei române din aceste teritorii, populația civilă a fost supusă la jafuri, torturi și asasinate din partea comandourilor comuniste și a trupelor NKVDiste. Alte acțiuni împotriva reprezentanților oficiali ai Statului Român în retragere au fost comise de unități militare sovietice și de comuniștii locali. Locuitorii ținutului, născuți în limitele sale, devin cetățeni sovietici ; cei născuți în restul României sunt expulzați, dat numai cu hainele de pe ei, iar refugiații de orice origini, care fugiseră din URSS și trăiau în Basarabia sub ocrotirea comitetului Nansen, sunt deportați în Siberia, precum și localnicii care fuseseră slujbași ai statului român.” (Wikipedia)