Social

Amendă de până la 50.000 de lei! Ce riscuri aduce noul sistem e-Sigiliu

Amenda
sursa foto arhiva personala

O nouă amendă a fost introdusă pentru șoferii care nu respectă această lege drastică. Transportatorii de mărfuri pot primi o amendă signifianta cuprinsă între 20.000 și 50.000 de lei.

Amenda drastică vine în contextul introducerii noului sistem e-Sigiliu, asemănător cu deja funcționalul sistem e-Transport.

Amendă uriașă pentru șoferi

Autoritățile au demarat acest proiect de lege pentru a spori controlul și trasabilitatea transporturilor rutiere de bunuri. Scopul principal este prevenirea evaziunii fiscale, o problemă serioasă în România.

Sistemul e-Sigiliu va funcționa în paralel cu sistemul e-Transport, dar cu o diferență majoră. e-Sigiliu se va concentra pe monitorizarea deplasării bunurilor pe căile rutiere și identificarea posibilelor puncte unde acestea ar putea fi vândute ilegal în țară. Acest fenomen, în care bunurile destinate tranzitului sunt oprite și vândute pe piața neagră în România, va fi atent urmărit prin intermediul sistemului e-Sigiliu. În schimb, e-Transport se concentrează doar pe transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat. Responsabilitatea cade în general asupra furnizorilor sau clienților.

Proiectul de lege pregătit de Guvern prevede că: „În vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu. Sistemul național RO e-Sigiliu este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităților competente determinarea potențialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.”

Cum funcționează?

Sistemul e-Sigiliu va fi gestionat și folosit de către Agenția Națională de Administrare Fiscală și de către Autoritatea Vamală Română. Ei vor aplica sigiliile inteligente și vor monitoriza transporturile bazându-se pe analiza de risc. Deși proiectul de lege nu specifică produsele țintite, se pare că orice tip de produs poate fi supus monitorizării. Asta dacă se consideră că există riscuri de evaziune fiscală.

Atunci când sigiliile sunt aplicate, șoferii vehiculelor de transport vor avea responsabilitatea de a asigura integritatea lor. Încălcarea acestei reguli va atrage amenzi drastice, cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei. Așadar, acest nou sistem de monitorizare vine cu consecințe serioase pentru cei care încalcă legea, reprezentând un pas important în lupta împotriva evaziunii fiscale în transporturile rutiere de bunuri din România, potrivit RTV.