Actual

Se modifică iar Codul rutier. Liber la amenzi pentru trotinete electrice

Trotinetele electrice Sursa foto: Ziarul de Iasi
Sursa foto: Arhiva companiei

Anul acesta, Codul rutier a suferit mai multe modificări. Cele mai recente propuneri în acest sens îi vizează pe utilizatorii de trotinete electrice, dar și pe șoferi

În 2023, au fost depuse în Parlament mai multe proiecte de reglementare a circulației rutiere. Multe dintre ele îi vizează pe utilizatorii de trotinete electrice. Conform celei mai recente propuneri, aceștia vor putea fi amendați în curând și de polițistii locali. Proiectul a primit raport favorabil la Camera Deputaților și va intra la vot final în plen.

Propunerea aprobată deja de senat prevede că abaterile utilizatorilor de trotinete electrice pe drumurile publice vor putea fi constatate și amendate și de către polițiștii locali. În prezent, polițiștii locali pot sancționa doar pietonii, bicicliștii, conducătorii de mopede și de căruțe. Utilizatorii de trotinete electrice pot primi amenzi doar de la agenții de poliție rutieră, conform dailybusiness.

În expunerea de motive, inițiatorii propunerii susțin că în unele cazuri utilizatorii de trotinete electrice reprezintă un pericol pentru pietoni și ceilalți participanți la trafic. Argumentul a fost invocat și de primăria din Constanța, când a interzis anul acesta activitatea firmelor care închiriau astfel de vehicule.

Noi modificări și pentru șoferi

O nouă propunere de modificare prevede că șoferii vor fi obligați să oprească imediat, la trecerea ambulanțelor care au în funcțiune semnalele de avertizare luminoasă și sonoră.

Legea prevede că această măsură se aplică doar la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore. În prezent sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase cu lumină roșie doar autovehiculele aparținând poliției și pompierilor.

„În ultimii ani, nu puține au fost cazurile în care cetățenii au fost nemulțumiți de timpul în care serviciile de ambulanță, care trebuiau să acorde primul ajutor în cazul unor accidente rutiere sau al altor catastrofe, au întârziat. Fapt ce a dus la îngreunarea întregii misiuni sau chiar la pierderea de vieți omenești.”, se arată în argumentația proiectului.

Se schimbă și valabilitatea permisului de conducere

O altă propunere aflată în Senat este cea de modificare a valabilității permiselor de conducere. Proiectul vizează creșterea valabilității permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici). Astfel, aceasta ar urma să fie majorată de la 10 ani, cât este în prezent, la 15 ani.

Extinderea valabilității permiselor de conducere se va aplica doar în cazul șoferilor care nu au împlinit 70 de ani. În cazul șoferilor trecuți de 70 de ani, valabilitatea permiselor de conducere se va reduce la cinci ani. Totodată, șoferii trecuți de 80 de ani vor trebui să-și preschimbe permisul de conducere la fiecare doi ani.