Actual International

Americanii pot de acum să-și pună „X” pe cărțile de identitate, refuzând astfel să se declare femei sau bărbați

Americanii pot de acum să-și pună „X” pe cărțile de identitate, refuzând astfel să se declare femei sau bărbați
USA Today

Locuitorii din New York pot alege de acum înainte să nu le mai fie specificat genul feminin sau masculin pe cărțile de identitate. Schimbarea este prevăzută în legea privind recunoașterea genului și va intra în vigoare din 24 iunie.

Americanii pot de acum să-și pună „X” pe cărțile de identitate, refuzând astfel să se declare femei sau bărbați

Legea privind recunoașterea genului a fost adoptată de adunarea statului New York în 2021. Astfel, locuitorii din New York își pot schimba marcajul de gen în „X” pe permisul de conducere, permisul de începător sau cartea de identitate pentru persoanele care nu sunt șoferi, la toate birourile Departamentului pentru Vehicule cu Motor (DMV) din tot statul, potrivit unui comunicat de presă al biroului guvernatorului Kathy Hochul.

O altă prevedere a legii este că începând cu luna iulie, locuitorii pot să schimbe marcajul online.

Guvernatorul Hochul s-a arătat foarte încântat de această schimbare istorică, care reprezintă în opinia sa o altă victorie în lupta LGBTQ+ pentru a-i asigura egalitatea și respectul comunității.

„Fiecare persoană, indiferent de identitatea sau expresia de gen, merită să aibă un document de identitate care să reflecte cine este”, a spus Kathy Hochul.

Ce permite legislația

Legea privind recunoașterea de gen va intra în vigoare pe deplin la 24 iunie. Pe lângă faptul că le va permite newyorkezilor să își schimbe marcajul de gen, legislația le va permite acestora să ateste propria identitate de gen atunci când depun o petiție în instanță sau când actualizează un document de identificare, va elimina cerința de a publica schimbările de nume într-un ziar local și va permite părinților să aleagă să fie desemnați ca „tată”, „mamă” sau „părinte” pe certificatul de naștere al copilului lor.

Decizia vine în contextul în care mai multe state au promovat o serie de legi anti-transgender conduse de republicani. De exemplu, în aprilie 2022, guvernatorul Oklahoma, Kevin Stitt, a semnat o lege care interzice indicatorii de gen nonbinar pe certificatele de naștere.

În luna mai 2022, statul Indiana a interzis femeilor și fetelor transsexuale să concureze în echipele sportive din școlile publice în concordanță cu genul lor.