Actual

ANAF trece la popriri. Ce poți face dacă ai contul blocat

ANAF, sursa foto monitorizarefirme.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că au fost puse 1.492 de popriri asupra sumelor datorate debitorilor de către terți.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut recent mai multe precizări în legătură cele aproape 1.500 de popriri puse. Anunțul a survenit după ce în spațiul public au apărut informații cu privire la faptul că agenția pune popriri pe conturile românilor fără înștiințarea în prealabil și fără să prezinte motivul blocării conturilor.

Conform ANAF, popririle pot fi aplicate în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Acestea pot fi aplicate în cazul în care debitorul nu îşi plăteşte de bunăvoie obligaţiile fiscale datorate. În astfel de situații, organul fiscal competent, poate proceda la acţiuni de executare silită pentru stingerea datoriilor.

„În conformitate cu prevederile art. 230 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. În ceea ce privește înștiințarea contribuabililor cu privire la măsurile de executare silită întreprinse, respectiv somație și popriri, precizăm faptul că în situația în care debitorii sunt înrolați în Spațiul Privat Virtual, organele fiscale procedează la înștiințarea acestora în mod operativ prin intermediul acestuia. În caz contrar, atât somația, cât și adresa de înștiințare privind înființarea popririi executorii, se comunică prin poștă. Ceea ce conduce la un decalaj de timp de la momentul înființării popririi până la primirea de către debitor.”, conform comunicatului de presă remis de ANAF.

Termenul este de 15 zile

Conform sursei citate, termenul de stingere a obligațiilor fiscale restante este de 15 zile de la comunicarea somaţiei. Tot în acest interval se poate notifica organul fiscal cu privire la intenţia de a demara procedura de mediere. Dacă nu se realizează acțiunile amintite, se continuă măsurile de executare silită.

Potrivit dispozițiilor art. 236 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile. Acestea pot reprezenta „venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.”, se mai arată în comunicatul ANAF.

Cum puteți afla și scăpa de popriri

ANAF a anunțat că, pentru ridicarea rapidă a popririlor, a fost pusă în funcțiune aplicația informatică e-Popriri. Ridicarea poate fi realizată însă doar în cazul în care obligațiile fiscale restante au fost stinse.

Prin intermediul acestui mecanism de poprire electronică, disponibilitățile bănești ale debitorului nu sunt afectate pe termen lung. Aplicația informatică e-Popriri primește informații cu privire la sumele existente în conturile bancare ce pot fi poprite, pe care le. Acestea sunt sortate în ordine descrescătoare. Ulterior se solicită instituției de credit virarea sumelor numai acelor bănci care dețin disponibilități bănești ce acoperă suma poprită. Astfel, nu se mai virează toate sumele existente în conturile bancare, ci doar cele în limita sumei poprite.

„Recomandăm contribuabililor să se înroleze în Spațiul Privat Virtual. Astfel încât să poată solicita ori să primească documente din partea administrației fiscale, să poată accesa oricând situația fiscală proprie, luând astfel la cunoștință cu celeritate despre orice măsură întreprinsă de administrația fiscală în vederea stabilirii și recuperării obligațiilor fiscale, potrivit legii”, se mai arată în comunicatul ANAF citat de Antena3 CNN.