Actual

ANAF va impozita și nunțile! Darul ar putea fi taxat cu 70%

anaf-va-impozita-nuntile
Sursa foto: evz

Vești proaste pentru românii care vor să-și pună pirostriile: ANAF va impozita și nunțile. Nici botezurile nu scapă de taxare.

Printre noile măsuri fiscale propuse de către Guvern săptămâna aceasta se numără și impozitarea nunților și a botezurilor. Astfel, dacă versiunea proiectului legislativ propus de Executiv va fi acceptată, ANAF va impozita și nunțile și darului de nuntă, taxa putând ajunge până la 70%. În plus, modificarea Legii 70 prevede scăderea plafonului de plată în numerar acceptată. Care va ajunge să fie patru ori mai mic, respectiv de la 10.000 de lei la 2.500 de lei, până în anul 2025.

Astfel, modificările legislative prevăd că, până la data de 31 decembrie 2024, ar urma să intre în vigoare plafonarea plăților pe care le pot primi organizatorii de nunți. În această primă etapă, plafonul va coborî până la 5.000 de lei. Următoarea modificare a plafonului va intra în vigoare de pe 1 ianuarie 2025, când se va impune nivelul propus de 2.500 de lei. Prin urmare, românii care doresc să se căsătorească și să facă nuntă mare cu dar, ar trebui să se grăbească.

Nici darul nu scapă

Noul proiect de act normativ nu lasă dubii în acest sens. „Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, potrivit proiectului de lege care include noile măsuri fiscale.

Evident, vor apărea metode de evitare a impozitării de către însurăței. Una dintre acestea ar fi să le ceară de la bun început nuntașilor să le vireze banii direct în cont. Astfel ar fi taxați cu doar 10% impozit pe venit și ar scăpa și de o altă problemă stresantă. Mulți tineri din România nu își permit să își achite nunțile în avans. Și o fac abia la final, după ce adună darul. Dacă ar apela la soluția virării de bani direct în cont ar scăpa de acest stres. Însă, este posibil ca nu toți nuntașii să fie de acord cu metoda.

Oricum ar fi, cert este că, în aceste condiții, nu se întrevăd încasări prea bune pentru organizatorii de nunți. Prin urmare s-ar putea ca prețul pentru meniul de nuntă să crească. Anul acesta, pleacă de la 50 de euro de persoană, dar probabil că se va majora substanțial.

Cum va impozita ANAF nunțile

Încă de acum cinci ani ANAF a început să le țină socoteala tinerilor însurăței. Aceștia sunt solicitați să prezinte toate informațiile despre firmele cu care au colaborat pentru celebrarea căsătoriei civile şi religioase. Adică pe cine au plătit pentru nuntă.

„Vă solicităm informaţii despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/ Societăţi Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile economice sau juridice pe care le-aţi avut cu ocazia evenimentelor prilejuite de celebrarea căsătoriei civile şi religioase”, se arată în solicitarea ANAF, conform Cancan.