Andrei Marga: „De 15 ani România lucrează cu președinți care nu sunt pregătiți pentru rolul pe care îl au”.
Andrei Marga a vorbit în emisiunea lui Adrian Ursu, „Exces de putere”, la Antena 3, despre modul de comunicare greșit pe care autoritățile l-au adoptat în plină pandemie de coronavirus. Fostul ministru de Externe și al Educației consideră că principala „vină” a actualei clase politice este proasta pregătire academică.
„Foarte probabil, e cea mai slab pregătită garnitură (de miniștri, n.r.) din istoria recentă a României. Și calificarea formală, dacă vreți, școlară, universitară a acestora, dacă vrem să luam ceea ce ei au dovedit până la această oră, putem lua mulți indicatori. Sunt probleme în lume, sunt probleme în România, dar nu se poate ieși dintr-o criză ca aceasta pe care o parcurgem cu o astfel de garnitură.
România, având această garnitură, e singura țară care și în pandemie și în afara pandemiei merge pe conceptul primitiv al politicii ca distincție amic-inamic. A fost distincția fatală a anilor ’30, dar România o îmbrățișează această formulă complet funestă, să spunem, complet dezastruoasă pentru ea”, a declarat Andrei Marga.
Din păcate, liderii noștri vor să se pună bine cu cei din afară, nu cu poporul
Andrei Marga este de părere că modul de comunicare al autorităților românești seamănă cu propaganda ailor 30. Fostul ministru a scos în evidență sloganul folosit de cei aflați la putere: „adversarul este neapărat rău, este autorul tuturor relelor, iar el fiind rău, tu ești bun”.
„În al doilea rând, România îmbrățișează tehnica anilor ’30 de propagandă, în sensul că adversarul este neapărat rău, este autorul tuturor relelor, iar el fiind rău, tu ești bun. E un sofism ordinar, toți știm aceasta, dar România, cu poftă, de la nivelul cel mai înalt, de la președinte, îmbrățișează aceste lucruri – să spun direct – putrede în istoria europeană.
Îi ciumăm pe unii, îi ciumăm pe alții. Să fim clari de unde vine toată treaba aceasta: vine dintr-un izvor pe care nici nu e bine să-l amintim pentru că se știe care a fost izvorul. (…) În România, din păcate, liderii noștri vor să se pună bine în afară.
Ei în loc să democratizeze, să-și creeze un suport popular în țară și să ducă o politică favorabilă acestei țări, ei, nefiind capabili, pentru că aici e problema, ei nu sunt pregătiți – v-am spus, de 15 ani România lucrează cu președinți care nu sunt pregătiți pentru rolul pe care îl au – acești lideri nu democratizează în țară, se și opun mai nou democratizării, se vede bine, și-atunci se pun în afară bine cu cine pot”, a mai spus Andrei Marga.