Lifestyle

Angajații nu mai vor la birou. 50% își doresc să vină cel mult o zi pe săptămână

angajații Sursa foto: dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Pandemia a schimbat radical modul de lucru, iar salariații nu au de gând să renunțe la „libertățile” cucerite. Nu este de mirare deci că sondajele arată că angajații nu mai vor la birou.

Conform EY 2023 Work Reimagined Survey, pentru 35% dintre angajaţi salarizarea reprezintă principala preocupare. O altă concluzie importantă a studiului este aceea că angajații nu mai la birou. 50% dintre ei doresc să vină cel mult de o zi pe săptămână la birou.

Raportat la sondajul din 2022, anul acesta salariul a rămas pe primul loc în preocupările angajaţilor. Salariul s-a clasat însă pe locul al treilea în topul preocupărilor angajatorilor. Prioritățile acestora sunt atragerea de noi talente (37%) şi păstrarea angajaților existenți (34%).

În acest sens, cercetarea arată că mai mult de o treime (35%) dintre angajați ar putea să renunţe la locul de muncă în următoarele 12 luni. Cei mai predispuşi să plece sunt cei din Generaţia Z (38%) şi din Generaţia Milenials (37%).

Studiul a mari relevat și o neconcordanţă flagrantă între aşteptările şi motivaţiile angajaţilor şi cele ale angajatorilor. Astfel, 58% dintre angajatori consideră că încetinirea creşterii economice reduce probabilitatea ca angajaţii să demisioneze. Însă doar 47% dintre angajaţi sunt de acord cu această ipoteză. Iar 22% nu sunt deloc de acord.

Angajații nu mai vor la birou, dar angajatorii insistă

47% dintre angajatorii intervievați au declarat că preferă ca personalul lor să fie la birou două-trei zile pe săptămână. Cu toate acestea 50% dintre angajați au declarat că sunt dispuşi să vină la birou cel mult o zi pe săptămână. Nici dacă li se oferă condiții speciale. Astfel, sondajul arată că angajaţii nu vizitează mai frecvent birourile din imobilele de clasă A. Acestea beneficiază de cele mai bune facilităţi şi locaţii.

Totodată, există un decalaj clar între optimismul angajatorilor şi cel al angajaţilor în ceea ce priveşte alinierea conducerii cu privire la noile modalităţi de lucru. 73% dintre angajatori susțin că managementul s-a adaptat la noile modalităţi de lucru. Ca de exemplu, programul de lucru flexibil, munca la distanţă şi regimul de lucru hibridă. Însă doar 55% dintre angajaţi sunt de acord cu această afirmație, conform Agerpres.

Încrederea și autonomia favorizează fidelizarea

Studiul EY a mai relevat un aspect important pentru angajatori. Astfel, 40% dintre angajaţii care beneficiază de niveluri ridicate de încredere, autonomie şi grijă din partea conducerii au mai puţine intenţii de a demisiona.

Cercetarea nu a ocolit nici impactul inteligenţei artificiale generative (GenAI) asupra modului de lucru. 48% din totalul angajaţilor anticipează că GenAI le va îmbunătăţi flexibilitatea. Asta în timp ce un procent aproape dublu, 84% dintre angajatori, a afirmat că utilizează în prezent sau plănuiesc să utilizeze această tehnologie în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, doar 18% dintre companii intenţionează să ofere cursuri de formare pentru dezvoltarea de competenţe în GenAI.