Info Actual > Diverse > Angela Merkel, ovaționată în picioare. Ce s-a întâmplat
Diverse

Angela Merkel, ovaționată în picioare. Ce s-a întâmplat

Angela Merkel, ovaționată în picioare. Ce s-a întâmplat

Șefii de stat și de guvern europeni i-au rezervat vineri un moment de ovaţii în picioare cancelarului german Angela Merkel, cu prilejul unui summit la Bruxelles care este al 107-lea la care participă şi ultimul, după 16 ani la putere, informează Agerpres  citând AFP.

„Sper că nu vă veţi supăra pentru această ceremonie prilejuită de ultimul dvs summit”, i-a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European. Reuniunile Celor 27 “fără Angela, sunt ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel”, a adăugat el, potrivit acestei surse.

„Plecarea dvs de pe scena europeană ne atinge din punct de vedere politic, dar ne umple şi de emoţie. Sunteţi un monument”, a mai spus Charles Michel, salutând “înţelepciunea” cancelarului, care le va lipsi europenilor “în special în perioadele delicate”.

Şefii de stat şi de guvern au elogiat anterior spiritul de compromis

Liderii de stat şi de guvern au elogiat anterior spiritul de compromis al responsabilei germane pe picior de plecare, precum austriacul Alexander Schallenberg, care a numit-o “artizană a păcii în sânul UE”, sau luxemburghezul Xavier Bettel, pentru care ea este “o maşină a compromisului”.

Totodată, la acest ultim summit, în care Polonia a fost aspru criticată pentru încălcările statului de drept, politiciana germană şi-a lăsat din nou amprenta, pledând pentru dialog cu Varşovia.

Responsabilii europeni i-au oferit cancelarului un cadou reprezentând clădirea în care se desfăşoară summiturile europene.

Charles Michel, în cadrul intervenţiei sale,  i-a adus un omagiu şi suedezului Stefan Lofven, care va părăsi în noiembrie postul de prim-ministru, pe care îl ocupă din 2014.

„Aţi marcat reuniunile noastre prin prezenţa dvs puternică şi liniştitoare”, i-a spus Michel politicianului suedez, salutând angajamentul său pentru progresul social, potrivit aceleiaşi surse.

Partidul Angelei Merkel a avut cel mai slab rezultat al alegerilor naționale. Președintele partidului a spus că va propune un congres de partid pentru a decide o „remaniere” rapidă, care să analizeze toate rolurile „de la președinte până la consiliul de partid”.