Economic

Anunț din Italia! Ce se poate întâmpla cu apreciatul vin spumant Prosecco

Anunț din Italia! Ce se poate întâmpla cu apreciatul vin spumant Prosecco din cauza pandemiei. După ce ministrul Sănătății din Italia a impus carantina pentru români și bulgari, viticultorii din Peninsulă au rămas fără forță de muncă. Patronatele cer Guvernului soluții pentru ca muncitorii din Europa de Est să poată să ajunge și anul acesta la culesul strugurilor Glera, din care se face băutura.

Și producătorii din Franța au anunțat că au probleme legate de scăderea vânzărilor de șampanie, piața americană înregistrând un declin major, existând riscul ca acestia să nu mai aibă lichidități pentru finanțarea producției, lucrărilor necesare culegerii și procesării strugurilor,  din acest an.

Dacă şampania, născută în Franţa, este băutura succesului şi a sărbătorilor, prosecco a devenit spumantul petrecerilor fine de vară. Vine din nordul Italiei, iar podgoriile sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Însă puţină lume ştie că viile cu struguri pentru prosecco sunt îngrijite şi culese de români. Carantina impusă muncitorilor din România i-a bulversat pe producători.

”E nevoie de 4 – 5 mii de persoane, în afară de cei care sunt deja”

Giuseppe Collatuzzo, vicepreședinte al Consorțiului Producătorilor de Prosecco din zona Conegliano – Valdobbiadene: ”Strugurii trebuie culeși, nu rămân în vie, acolo, trebuie să devină prosecco. În cazul nostru, noi avem 92 milioane de sticle, adică 400 – 450 de mii de chintale, pentru această cantitate făcută în acestă zonă manual este nevoie de 4 – 5 mii de persoane, în afară de cei care sunt deja. Nici nu ne gândim că nu vom găsi o soluție, trebuie să găsim o soluție.”, a spus el citat de stirileProTV.ro.

Patronatele au cerut guvernului din peninsulă să găsească urgent o soluție: fie un culoar verde, fie o carantină activă.

Giulio Berola, președintele Asociaţiei Confindustria România: ”Știm bine că din forța de muncă calificată din sectorul agricol din toată Europa provine din Europa de Est aproape 76% chiar din România. Este necesar ca guvernele să găsească soluții definitive, stabile, permanente, care pot fi chiar adaptate în funcție de gravitatea epidemiei.”

Culesul strugurilor Glera, din care se face Presecco, începe peste o lună. Guvernul italian monitorizează situația din România și, în funcție de numărul cazurilor înregistrate, va lua o decizie.

Daniela Popescu

Popescu Daniela este un jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

o zi ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

o zi ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

2 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

2 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

2 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

2 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.