Actual

Anunț de interes pentru milioane de români. Ce se va întâmpla cu pensiile din 2024

pensie sursă foto: puterea.ro
sursa foto Puterea.ro

Anul 2024 vine cu multe schimbări pentru toată lumea. Vor fi aplicate noi legi care au rolul de a crește veniturile românilor. Atât ale angajaților, cât și ale pensionarilor. Astfel, noile legi vin totuși la pachet și cu alte schimbări. Pensionarii se plâng mereu de pensiile mici pe care le au. Astfel, statul a promis că anul viitor vor fi aplicate majorări în ianuarie și septembrie.

Dar, se pare că unele măsuri vor scădea din pensia seniorilor. Se anunță vești nefavorabile pentru milioane de români. O măsură care scade veniturile vârstnicilor va continua și în 2024. Mai exact, pensiile care depășesc pragul de 2.000 de lei vor fi impozitate.

Venitul pensionarilor din 2024

Măsura care a fost aplicată în acest an va continua și în 2024. Astfel, pensionarii care primesc lunar mai mult de 2.000 de lei, vor fi nevoiți să achite impozit. Acesta va fi aplicat pentru suma ce depășește pragul prestabilit.

Pensiile cresc, dar trebuie plătit impozit. Pe acest principiu merg regulile aplicate de stat la nivelul pensionarilor. Chiar și în 2024, pensionarii vor fi supuși impozitării pensiilor. 2.000 de lei este pragul de la care se va impune impozitul. Acest lucru presupune că pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei nu vor fi obligați să plătească impozite.

Cresc pensiile și apar impozitele

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a declarat că pensiile de peste 2.000 de lei vor fi supuse impozitării. Chiar dacă a reiterat că în bugetul pe 2024 sunt prevăzute fonduri pentru cele două majorări. Care au fost promise pensionarilor și se află în calendarul pentru anul viitor.

„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. De săptămâna trecută a început tipărirea noilor cupoane de pensii. În 2024, toate pensiile vor crește, ele vor veni mărite. E important ca pensionarii să știe că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, a declarat ministrul Muncii .

Trei praguri de impozitare

Guvernul a dezvoltat un mecanism care prevede trei praguri de impozitare. Acest lucru se va realiza progresiv, în urma schemei stabilite. Astfel, dacă o pensie depășește 2.000 de lei, dar este mai mică sau egală cu câștigul net tipic, se va plăti un impozit de 10%. Bugetul pentru anul următor se bazează pe un salariu mediu net lunar de 4.733 de lei.

În consecință, se percepe un impozit de 10% pentru persoanele care primesc o pensie ce se încadrează între 2.000 și 4.733 de lei. Impozitul se aplică pe diferența dintre pensie și pragul de 2.000 de lei.

Impozit de 20%

A doua treaptă de impozitare prevede un impozit de 15%. Pentru suma dintre salariul mediu net și cel mediu brut al fundamentării bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, pentru 2024, aceste este de 7.567 de lei. Acest lucru înseamnă că veți fi obligat să plătiți un impozit de 15%. Pentru pensia care este mai mare de 4.733 de lei și mai mică de 7.567 de lei.

Ultimul prag impune un impozit de 20% pe suma care depășește venitul mediu brut utilizat la stabilirea cheltuielilor de asigurări sociale de stat. Prin urmare, orice persoană a cărei pensie depășește 7.567 de lei va fi supusă unui impozit de 20% pe întreaga sumă, conform Fanatik .