Actual

Se apără pensiile private. Ce măsură a luat PNL

pensiile, veniturile seniorilor Sursă foto: playtech.ro
Sursa foto Arhiva companiei

Cei de la PNL, din grupul fiscal, au propus protejarea pensiilor private. Aceștia nu doresc impozitarea progresivă asupra acestui tip de pensii. Propunerea a fost înaintată către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Din cadrul grupului fiscal al Partidului Național liberal fac parte finanțiștii partidului și ai mediului universitar. Inițiatorul acestei impozitări progresive, Ministerul muncii, a amestecat partea de contributivitate cu cea de necontributivitate. Acest lucru a dat naștere unor interpretări nedorite, în sensul că pensiile private pot fi impozitate pe modelul pensiilor speciale. Textul propus pentru ordonanța “trenuleț” este rodul discuțiilor cu toți reprezentanții pieței și ai beneficiarilor.
Prezentăm mai jos propunerea de modificare a Articolului 100 din Codul Fiscal, text care va intra în vigoare la 01.01.2024:

“Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) – (5)
Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) – (5) nemodificate

(6) Pentru veniturile din pensii private încasate conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative şi respectiv ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale se aplică o cotă de impunere de 10%, după deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2.000 lei din venitul impozabil determinat conform prevederilor de la aliniatele (2)-(5) din prezentul articol”, precizează propunerea transmisă de grupul fiscal al PNL și acceptată de ministrul Finanțelor Publice.

PNL rămâne solidar cu cei peste 8 milioane de români care sunt beneficiarii pensiilor private, după o viață de muncă activă. De asemenea, acesta este partidul care a oprit naționalizarea Pilonului II de pensii. Oficialii de la PNL au transmis, de asemenea, că pensiile private nu vor fi atinse.