Actual

Apelul lui Michelle Obama: Nu lăsați niciodată pe cineva să vă spună că sunteți prea furioși sau că trebuie să tăceți

Mesajul lui Michelle Obama. Fosta prima doamna a Statelor Unite ale Americii a transmis un mesaj ferm pentru absolventi. Iata ce a transmis la cel mai mare banchet de absolvire organizat vreodată, online pe Youtube

“Dacă vă e frică, sau sunteți confuzi, sau furioși, sau pur și simplu copleșiți (…) nu sunteți singuri. Și eu simt toate aceste lucruri. Toți le simțim”, a spus fosta primă doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, la începutul discursului său către promoția 2020, unul dintre cele mai puternice intervenții la Dear Class of 2020 – cel mai mare banchet de absolvire organizat vreodată online, difuzat duminică seară.

Trei lecții valabile, în esență, pentru orice societate afectată de nedrepăți și inechitate

Mesajul său, care a punctat valul de proteste ce a cuprins America în ultimele două săptămâni, pandemia Covid-19 și criza economică și socială cauzată de aceasta, s-a axat pe trei lecții valabile, în esență, pentru orice societate afectată de nedrepăți și inechitate. Iar concluzia: mânia e o forță care, dacă e canalizată către ceva constructiv, schimbă istoria, iar toată lumea trebuie să se facă auzită – prin implicare politică (vot) și prin implicare în viața comunității.

Pe tot parcursul acestui discurs, ea nu i-a nominalizat niciodată pe Donald Trump sau pe alte personalități ale momentului, iar când a vorbit despre proteste a preferat să vorbească în termeni generali, fără referiri directe.

Din actualitate, a punctat, direct, doar problemele cauzate de pandemie. Dar mesajul său, cu multe aluzii, a vorbit despre protest, despre furie, despre inechitate și despre importanța implicării în viața democratică.

Intro: Despre vremurile fără precedent prin care trece lumea, dar care nu sunt o anomalie – “Nu există răspunsuri ușoare”

Invitată să țină discurs în calitatea sa de primă doamnă, Michelle Obama și-a început apelul către studenți prin a afirma că nu vorbește în această calitate, ci ca “om real, mamă, mentor și cetățean preocupat de viitorul vostru și al țării nostre.” Ea a afirmat că timpul prezent este unul al “tranziției” și, în lumina situației din țară, e greu să găsească “vorbe înțelepte”, mai ales că “toate lucrurile acelea superficiale, ce țin de titluri și funcții, toate au fost eliminate”.

Mesaje-cheie:

“Mulți dintre noi am ajuns să socotim: care este chintesența noastră ca oameni. În aceste ultimele două luni, fundația noastră a fost zdruncinată. Nu doar de către o pandemie care ne-a răpit prea mulți dintre cei pe care îi iubim, ne-a dat viețile peste cap și a lăsat șomeri zeci de milioane de oameni. Dar și de vuietul faliilor străvechi pe care a fost construită țara noastră. Faliile rasei și puterii, care sunt acum, din nou, expuse în toată goliciunea lor”

“Dacă vă e frică, sau sunteți confuzi, sau furioși, sau pur și simplu copleșiți de toate acestea, dacă vă simțiți ca și când aveți nevoie de ceva de care să vă agățați pentru a vă stabiliza, nu sunteți singuri. Și eu simt toate aceste lucruri. Toți le simțim. Deci vreau să știți că este ok să te simți confuz, să nu înțelegi exact ceea ce simți.

Toți încercăm să ne lămurim, în direct. Dar, dacă această perioadă este clar una fără precedent, nu este o anomalie completă, să fie tratată drept vreo coincidență. Ce se întâmplă acum este rezultatul direct al unor decenii de prejudecăți și inegalități lăsate fără răspuns.”

Și, raportându-se la problema rasismului din SUA, fără să menționeze anume, însă, chestiunea rasei, ea a prezentat problemele de fond, ce țin chiar de securitatea vieții, ale persoanelor din medii dezavantajate:

“Dacă nu te simți sigur să fii la volanul propriei mașini în propriul cartier, sau să ieși să faci jogging, sau să cumperi bomboane de la magazin, sau să te uiti după păsări, dacă nu te poți apropia de poliție fără să te temi pentru propria viață, ei bine, atunci cum ai putea să-ți trasezi propriul drum prin viață?”
3+1 “lecții”

Michelle Obama a continuat arătând că nu are răspunsuri clare pentru toate problemele de acum, dar are de împărtășit “lecții pentru a avansa în aceste vremuri tumultuoase”.

“Prima: Viața va fi mereu nesigură. Este o lecție pe care cei mai mulți o învățăm de-a lungul multor ani sau decenii, dar pe care voi o învățați chiar acum. E un timp din viața voastră în care simțiți ca și când totul s-ar fi întors cu susul în jos. Și probabil vă doriți ca lucrurile să fie din nou ca înainte. (…)

Absolvenți, sper că lucrurile prin care treceți acum să vă fie apelul de trezire. Momentul care să vă facă să vă gândiți nu doar la ce carieră vă doriți, ci și ce fel de om doriți să fiți. Și aveți șansa să învățați aceste lecții valoroase mai rapid ca toate generațiile dinaintea voastră (…)”

“A doua lecție: Într-o lume nesigură, valorile verificate în timp, precum cinstea și integritatea, empatia și compasiunea sunt singura monedă în viață. Nu veți rata niciodată dacă îi veți trata corect pe oameni. Acum, nu sunt naivă, știu că poți să urci mult în carieră dacă vinzi lucruri false sau dai vina pe alții pentru neajunsurile tale, dacă îi eviți pe cei cu mai puține privilegii sau avantaje. Dar e o viață împovărătoare. Îți omoară spiritul și îți împietrește inima. Poate părea o strategie de succes pe termen scurt, dar credeți-mă, absolvenți, acest tip de viață te ajunge din urmă (…)”

“A treia lecție pe ziua de azi: să împărtășiți ce aveți de spus cu restul lumii. Pentru cei care vă simțiți invizibili: vă rog să știți că povestea voastră contează. Ideile voastre contează. Experiențele voastre contează. (….) Deci nu lăsați niciodată pe cineva să vă spună că sunteți prea furioși sau că trebuie să tăceți. Mereu vor exista cei care vor să tăceți, să fiți văzuți, dar nu auziți. Sau poate nu vor să vă vadă deloc. Dar aceia nu vă știu povestea. Și dacă îi ascultați, nimic nu se va schimba. (…) Ține de voi să mărșăluiți, mână în mână cu aliații voștri, să protestați pașnic, cu demnitate și pentru un țel, pe linia frontului în lupta pentru dreptate”

“Și ultima parte. Depinde de voi să asociați fiecare protest cu planuri și politici, cu acțiunii de organizare și mobilizare și vot. Iar acesta ultimul meu sfat. Absolvenți, furia este o forță puternică. Poate fi o forță utilă, dar, dacă e lăsată de capul ei, doar va eroda și va distruge, va semăna haos. Dar când este concentrată, când este canalizată către ceva mai mult, este lucrul care schimbă istoria (…)”

“Democrația nu funcționează dacă amuțiți”

Ultima parte a discursului lui Michelle Obama a fost un apel la implicare în viața societății – de la proteste, la vor și la încercarea de a schimba ceva în propria comunitate.

“Democrația noastră nu este perfectă (…) Dar este rezistentă și da, încă funcționează. Dar nu funcționează dacă amuțiți, dacă vă deconectați de la procesul democratic (…)”

“Câteodată e mai ușor să stai alături de străini, la un protest, decât să îl contrazici pe cineva din aproprierea ta. Deci, dacă auziți bigoți sau oameni care vorbesc condescendent despre “ăia”, e de datoria voastră să-i atenționați. Pentru că nu vom rezolva nimic dacă facem doar ce e mai ușor. (…)”

“Dacă-ți petreci timpul punând câteun hashtag sau postând pe Internet – acest lucru e util, mai ales în pandemie, dar e doar un început. Mergi mai departe”, a spus Michelle Obama, Încheind cu un apel la implicare electorală, la mobilizarea oamenilor să voteze și la asculta și ce are celălalt de spus, potrivit EDUpedu.