International

Apropiații lui Zelenski sunt acuzați de corupție. Liderul de la Kiev pierde încrederea populației

apropiatii-zelenski-acuzati-coruptie
Sursa foto: Radio Free Europe

Scandalurile se țin lanț la Kiev. Apropiații lui Zelenski sunt acuzați de corupție, iar președintele începe să piardă susținerea populației.

Faptul că apropiații lui Volodimir Zelenski sunt acuzați de corupție nu mai reprezintă o noutate la Kiev. Ultima dezvăluire readuce în prim-plan însă o adevărat eminență cenușie – Oleh Tatarov, consilierul principal al președintelui.

Celei mai noi acuze sunt făcute de Oleh Maiboroda, fost director executiv al uneia dintre cele mai mari firme de construcții din Ucraina. Acesta susține că strângea bani ca să mituiască funcționari publici pentru a aproba proiecte de construcții. Sarcina de a înmâna banii, a spus el, a fost încredințată avocatului Oleh Tatarov. Care acum este consilierul principal al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Tatarov obișnuia să rezolve toate problemele cu forțele de ordine”, a declarat Maiboroda într-un interviu acordat la Viena. Fostul director s-a stabilit în Austria pentru a scăpa de urmărirea penală în Ucraina, fiind acuzat de corupție.

Maiboroda a declarat că mita a trecut prin Tatarov din 2014 până în 2019. Contactele avocatului cu poliția, instanțele și procurorii l-au făcut un intermediar perfect. „Plătea pentru a netezi proiectele cu autoritățile, inclusiv prin obținerea de autorizații de construcție. Le dădea bani pentru ca aceste aranjamente să fie făcute”, a spus Maiboroda.  Acesta nu a furnizat nicio dovadă a acuzațiilor sale.

Tatarov a scăpat de orice acuzație

Comentariile lui Maiboroda readuc în prim-plan acuzele adversarilor politici și ale militanților anticorupție. Aceștia susțin că persoane puternice l-au protejat pe Tatarov de urmărirea penală.

Tatarov este consilier al președintelui pentru agențiile de aplicare a legii și de securitate din 2020. El a negat orice abatere și nu a fost condamnat pentru nicio infracțiune. Procurorii au închis cazul în aprilie 2022 din motive procedurale.

Zelenski a declarat anterior că în administrația sa corupția nu are loc. „Dacă cei care lucrează cu mine sunt suspectați de corupție, acești oameni vor fi concediați. Și nu am văzut încă astfel de exemple în biroul meu”, a declarat el într-un interviu din 2020.

Zelenski a fost lăudat ca un lider de război de când Rusia a început invazia sa. Cu toate acestea, unii au pus la îndoială angajamentul său de a-și respecta promisiunea de a lupta împotriva corupției.

Zelenski își pierde susținerea

Ucraina se situează în mod constant în jumătatea inferioară a Indicelui anual al corupției la nivel mondial realizat de Transparency International. În cel mai recent studiu, pe 2022, doar Rusia a fost considerată mai coruptă în Europa.

Iar acum Zelenski este obligat să intervină. Sunt în joc miliardele de dolari de ajutor alocate guvernului de la Kiev. Precum și ambițiile de a adera la Uniunea Europeană. Toate depind de modul în care Ucraina dovedește că este serioasă în combaterea corupției.

Un sondaj realizat de două institute din Kiev, publicat la 11 septembrie, a constatat că 78% dintre ucraineni îl consideră pe Zelenski responsabil pentru corupția guvernamentală. Un alt sondaj a arătat că 55% din populație consideră că ajutorul militar occidental ar trebui să fie condiționat de combaterea corupției.

În ultimele luni, Zelenski a luat măsuri pentru a răspunde celor care se îndoiesc de el. În ianuarie, el a concediat peste o duzină de înalți funcționari pe fondul unor acuzații publice de corupție. La începutul acestei luni, l-a înlocuit pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, invocând necesitatea unor „noi abordări”.

Tatarov a rămas însă în funcție. Mai multe persoane din interior susțin că fostul avocat îl ajută pe Zelenski să controleze agențiile de securitate și de aplicare a legii din Ucraina, conform Reuters.