International

Aprovizionarea cu alimente va fi afectată în 2024. Care sunt principalele cauze

Aprovizionarea cu alimente va fi afectată în 2024. Care sunt principalele cauze
sursa foto arhiva

Prețurile ridicate ale alimentelor din ultimii ani i-au determinat pe fermierii din întreaga lume să planteze mai multe cereale și semințe oleaginoase. Dar consumatorii se vor confrunta cu o aprovizionare mai restrânsă până în 2024. Pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile din El Nino, al restricțiilor la export și al mandatelor mai mari privind biocombustibilii.

Prețurile globale pentru grâu, porumb și soia, după mai mulți ani de creșteri puternice, se îndreaptă spre pierderi în 2023. Pe fondul atenuării blocajelor din Marea Neagră și a temerilor legate de o recesiune globală. Deși prețurile rămân vulnerabile la șocurile de aprovizionare. Dar și la inflația alimentară în noul an, au declarat analiștii și comercianții.

Aprovizionarea cu alimente în 2024

„Imaginea ofertei de cereale s-a îmbunătățit cu siguranță în 2023, cu recolte mai mari în unele dintre locurile cheie care contează. Dar încă nu am ieșit cu adevărat din impas. Avem prognoza meteo El Nino cel puțin până în aprilie-mai, Brazilia va produce aproape sigur mai puțin porumb, iar China surprinde piața prin cumpărarea unor volume mai mari de grâu și porumb de pe piața internațională” a declarat Ole Houe, director de servicii de consultanță.

Fenomenul meteorologic El Nino a adus secetă în mari părți ale Asiei în acest an. Se preconizează că acesta va continua în prima jumătate a anului 2024. Punând în pericol aprovizionarea cu orez, grâu, ulei de palmier și alte produse agricole. În unele dintre cele mai importante țări exportatoare și importatoare de produse agricole din lume.

Fenomenul El Nino

Comercianții și oficialii se așteaptă ca producția de orez din Asia să scadă în prima jumătate a anului 2024. Deoarece condițiile de plantare uscată și reducerea rezervelor sunt susceptibile de a reduce randamentele. Aprovizionarea cu orez la nivel mondial s-a restrâns deja în acest an. După ce fenomenul meteorologic El Nino a redus producția. Determinând India, de departe cel mai mare exportator mondial, să restricționeze livrările.

În timp ce alte piețe de cereale pierdeau din valoare, prețurile orezului au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în 2023. Iar cotațiile din unele centre de export din Asia au câștigat 40%-45%. Următoarea recoltă de grâu din India este, de asemenea, amenințată de lipsa de umiditate. Ceea ce ar putea forța al doilea mare consumator de grâu din lume să apeleze la importuri. Pentru prima dată în ultimii șase ani. În condițiile în care stocurile interne din depozitele de stat au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani.

Luni de căldură intensă

În luna aprilie, fermierii din Australia, al doilea exportator mondial de grâu, ar putea să semene pe soluri uscate. După ce lunile de căldură intensă au redus randamentele pentru recolta din acest an. Și au pus capăt unei serii de trei recolte record. Acest lucru este posibil să determine cumpărătorii, inclusiv China și Indonezia, să caute volume mai mari de grâu de la alți exportatori. Din America de Nord, Europa și regiunea Mării Negre.

„Situația ofertei (de grâu) în actualul an de recoltă 2023/24 este posibil să se deterioreze comparativ cu sezonul trecut. Acest lucru se datorează faptului că exporturile din țările producătoare importante vor fi probabil semnificativ mai mici”, a scris Commerzbank într-o notă, conform Reuters .