Actual Lifestyle

Așa ceva nu a mai fost în România. Iar acum se întâmplă în Sectorul 3 al Capitalei

Așa ceva nu a mai fost în România. Iar acum se întâmplă în Sectorul 3 al Capitalei
playtech.ro/wikipedia.org/

Un contract de concesiune în valoare de până la 5,83 miliarde lei (pentru reconversia Halei Laminorul de pe fosta Platforma Republica – IMGB în zonă de rezidențial, retail și de agreement) a fost scos la licitație în SICAP de către firma de construcții și imobiliare a Sectorului 3 din București, Algorithm Construcții S3.

Astfel, în numele primăriei, Algorithm Construcții S3 și o alta, respectiv Smart City Invest S3, controlată tot de Primăria Sectorului 3 (condusă de Robert Negoiță), vor semna contracte cu investitori privați care vor să investească pentru transformarea într-un nou cartier a fostei zone Faur-Republica.

Pe ce durată va fi încheiat contractul

Incredibil și totuși adevărat, durata contractului este una nemaiîntâlnită în platforma electronică de achiziții centralizate, respectiv 65 de ani. Iar, anual, în schimbul concesiunii, firma/firmele care o va/vor prelua vor trebui să plătească primăriei o redevență anuală de cel puțin 2% din veniturile de exploatare, dar care să nu fie mai puțin de 60.000 de euro.

Hala Laminor, una dintre cele mai mari hale industriale din ţară

Una dintre cele mai mari hale industriale din ţară, hala Laminor a fost ultima construcţie din ansamblul industrial ”Malaxa”, 1938.

Această hală:

  • are o deschidere de 400m x 180m ,
  • are o structură metalică,
  • a fost realizată după planurile unuia dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români, Horia Creangă,
  • are o suprafață de 68.319 mp și teren în suprafață de 129.942 mp, plus 1.345 locuri de parcare.

Hala Laminor a fost preluată de Primăria Sectorului 3 în 2014, care a investit 400 de milioane de lei pentru restaurarea, consolidarea și amenajarea interioară şi exterioară.

Și deoarece fondurile pentru investiții s-au epuizat, în vară, Primăria a decis scoaterea la concesiune, în urma unui studiu realizat de Deloitte, care a concluzionat că e cea mai bună soluție.

Ce bani poate genera acest proiect

Proiectul, conform studiului Deloitte, poate genera o redevență anuală între 60.000 euro și 394.940 euro. Prin urmare, în cei 65 de ani, Primăria ar putea încasa aproximativ 23,87 milioane de euro din redevențe. De asemenea, tot conform studiului, concesionarul va plăti și impozitul local pe imobil, care se ridică la peste 29 milioane de euro, precum și impozit pe profit.

Drept de proprietate transferat

Primăria Sectorului 3 a încheiat în cursul anului 2018 contractul de vânzare-cumpărare nr. 749/07.11.2018 cu societatea Algoritm Construcții S3 SRL, prin care a transferat dreptul de proprietate asupra imobilului format din teren 59.617 mp și a construcțiilor edificate, hală de 58.049 mp și construcții mai mici, de 1.500 mp la sol.

Scopul proiectului

Potrivit consultantului, hala Laminor ar fi recomandat să aibă următoarele funcțiuni:

  • hypermarket,
  • sport shop,
  • brico&home shop,
  • magazine mici,
  • restaurante și baruri,
  • sală de fitness,
  • cinema,
  • loc de joacă indoor,
  • punct de atracție regională, clinică,
  • grădiniță,
  • primărie
  • servicii,
  • birouri.

Ce se va face acolo va fi stabilit în urma negocierilor, cu condiția ca monumentul istoric să nu fie afectat.

Potrivit proiectului, în urma concesiunii, investitorul va trebui să ”exploateze spațiul Hala Laminor în vederea creșterii calității vieții și a bunăstării locuitorilor din Sectorul 3 București.”

”Proiectul este centrul unui nou pol de regenerare urbană complexă – urbană, socială, arhitecturală – ce va duce la regenerarea întregii zone Faur – Republica ca un țesut urban eterogen ce va lega zona industrială de zona Titan. Reconversia și exploatarea spațiului Hala Laminor corespunde conceptului de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor, al distribuției spațiului urban între participanții la viața urbană și redarea orașelor către locuitorii acestora”, se mai arată în document.

Procedura nu este o licitație publică

Foarte important de precizat că procedura nu este o licitație publică ci un ”dialog competitiv”.

În data de 28 februarie 2023 se vor desface ofertele,, iar departajarea lor se face în funcție de:

  • prețul oferit de concesionar,
  • „inovarea” în materie de dezvoltare urbană,
  • un termen cât mai redus de concesiune asumat de investitor.

Unic în România

Iar, referitor la ”inovare”, firma S3 dă ca exemplu ”propunerea unor funcțiuni care au caracter de unicitate în România sau pe o rază de 300 km în jurul Bucureștiului. Gradul de inovare se referă, cu titlu exemplificativ, la:

– amenajări interioare inovatoare din punctul de vedere al designului sau materialelor folosite;

– utilizarea de metode noi de proiectare (de exemplu modelare BIM);

– utilizare de sisteme inovatoare de fațade sau închideri;

– utilizarea de materiale noi, contemporane, apărute prin noi tehnologii;

– concepte noi de economie circulară, reducere a consumului și emisiilor care se pot obține prin metode arhitecturale;

– interacțiunea utilizatorilor cu spațiul construit”.

Un nou cartier va lua ființă în fosta zonă industrială Faur

După ce cumpărătorul platformei IMGB, SIF Banat – Crișana (care a achiziționat anul trecut terenul de la Doosan), a vândut în noiembrie 2022, mare parte din teren unor investitori din imobiliare și retail, fosta zonă industrială Faur – Republica se va transforma într-una de imobiliare, citează ziare.com.