Actual

Asigurările pentru locuințe, mai scumpe ca niciodată. Ce costuri vom suporta

asigurarea casei
sursa foto lovedeco

Proprietarii de locuințe au mai multe obligații și costuri. Pe lângă plata întreținerii imobilului, oamenii trebuie să aibă în vedere realizarea unei asigurări. Acest tip de act este obligatoriu. Dar, nu există vești bune pentru proprietari. Asigurările imobilului s-ar putea scumpi cu peste 30%.

De luna viitoare, oamenii vor avea mai mult de plătit pentru asigurările locuințelor. O poliță costă acum în jur de 100 de lei. Dar, în urma scumpirii, prețul ca crește alarmant.

Asigurările pentru locuințe, mai scumpe ca niciodată

Românii nu au o situație financiară prea bună în ultima perioadă. Având în vedere costul ridicat de trai, oamenii se confruntă cu cheltuieli foarte mari și salarii mici. În România avem foarte mulți proprietari. Majoritatea populației deține o locuință. Iar noile vești îi vor afecta.

Costurile pentru asigurările obligatorii ale locuinței vor crește. Mai exact, este vorba de o majorare a tarifului de 30%. Aceste prețuri se vor aplica din luna noiembrie.

Interes sporit pentru asigurări

În ciuda costurilor mari, interesul oamenilor pentru încheierea de contracte de asigurare este din ce în ce mai mare. O cauză în acest sens este situația actuală, în care ne confruntăm cu diferite catastrofe naturale sau conflicte externe. Astfel, oamenii doresc să își asigure proprietățile, pentru a nu fi luați pe nepregătite de evenimente neașteptate.

Totuși, în ciuda acestui demers, există în continuare imobile care nu beneficiază de asigurare. Doar 2 din 10 imobile au încheiat un contract de asigurare. Un motiv în acest sens sunt și costurile mari, care vor crește și mai mult de luna viitoare.

Creșteri de preț

Asigurarea obligatorie va fi mult mai scumpă. Prețul crește de la 100 de lei la 130 de lei. Astfel, vorbim de o majorare de 30%. Acest tip de asigurare acoperă trei riscuri, fiind vorba de calamități naturale. Oamenii pot primi bani de la asiguratori în caz de cutremur, alunecări de teren sau inundații. Suma asigurată a unui imobil este de 100.000 de lei.

Potrivit specialiștilor, prețul acestor asigurări nu a mai fost modificat din 2008. În ultimii ani, numărul celor care își asigură locuințele a crescut semnificativ. Însă cifrele sunt destul de mici la nivelul țării. Doar 2 proprietari din 10 au încheiat un contract de asigurare.

„Imediat după catastrofa din Turcia şi după cutremurul din Gorj am constatat o creştere a solicitărilor pe zona de asigurări obligatorii şi facultative de locuinţe. Populaţia conştientizează riscurile care derivă din anumite evenimente care ne pot afecta locuinţele. Obligatorie pentru că e făcută prin credit.” a spus Valentin Ionescu, director ASF.

Imobile neasigurate

Deși vorbim de o asigurare obligatorie a casei, nu există nicio instituție care să îi amendeze pe cei care nu fa c acest lucru. „Patru din cinci locuinţe nu sunt asigurate împotriva dezastrelor. Deci peste 7 milioane de locuinţe sunt fără niciun fel de protecţie în faţa acestor dezastre. Am avut situaţii când nu am putut să despăgubim oameni care ştiau că au asigurare şi s-au trezit că nu o mai au.” a spus Nicoleta Radu, CEO PAID România.

Potrivit specialiștilor, românii merg pe ideea de „nu se va întâmpla”, ceea ce este greșit. Anul acesta, asigurătorii au primit 3.500 de cereri de despăgubiri și au achitat plăți în valoare de 5 milioane de euro, conform Observator .