Categories: Lifestyle

Astăzi se împlinesc 102 ani de la sfârșitul Primului Război Mondial

Astăzi se împlinesc 102 ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, tragedie ce a marcat complet soarta țărilor și a continentului european. Început pe data de 28 iulie 1914, prima conflagrație mondială sau „Marele Război”, a surprins întreaga omenire prin brutalitatea de care a dat dovadă, și mobilizarea fără precendent a statelor în ceea ce privește efortul de război.

Conflgrația începută în Europa, ce avea să dureze de la data de 28 iulie 1914, până pe 11 noiembrie 1918, a surprins întreaga lume prin numărul enorm de militari mobilizați pe front și brutalitatea de care a dat dovadă. Peste nouă milioane de combatanţi şi şapte milioane de civili au murit ca urmare a războiului, o rată a mortalității marcată de progresul tehnologic şi industrial al beligeranţilor şi impasul tactic cauzat de războiul de tranşee. A fost unul dintre cele mai mortale conflicte din istorie şi a provocat schimbări politice majore, inclusiv revoluţiile din 1917-1923 la multe dintre naţiunile implicate.

„Butoiul cu pulbere al Europei” și începutul războiului

Zona Balcanilor reprezenta la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, teritoriul intens disputat datorită intereselor geopolitice ale diferitelor state. Aici se intersectau atât interesele marilor puteri politice, Rusia şi Austro-Ungaria în primul rând, cât și o graniță dintre religii (creştinismul cu variantele sale, catolicismul şi ortodoxismul, și islamismul).

Asasinarea moştenitorului tronului austro-ungar la Sarajevo, în vara lui 1914, a constituit tocmai scânteia care a dat foc întregului continent european.  Această crimă a declanșat o criză diplomatică atunci când Austro-Ungaria a dat un ultimatum Regatul Serbiei și, ca urmare, alianțele internaționale formate de-a lungul deceniilor anterioare au fost invocate. În câteva săptămâni marile puteri se aflau în război, iar conflictul se răspândea în curând în întreaga lume.

Implicațiile politice și participarea României la război

Factorul politic din România a decis inițial, în perioada 28 iulie 1914- 27 august 1916, să fie menținută o stare de neutralitate având drept scop obținerea unor garanții în ceea ce privește intrarea țării în război de o parte sau cealaltă a celor două alianțe politico-militare (promisiunea deschiderii unui al doilea front în Balcani, livrarea unor cantități considerabile de armament și muniții) având drept obiectiv atingerea scopului politic principal, realizarea statului național unitar român. Aceste garanții au fost asumate de către „Puterile Aliate” ( Antanta).

După ani grei de lupte, marcați atât de pierderi de vieți omenești, cât și de cele teritoriale, pe 27 martie 1918, Sfatul Țării din Basarabia a proclamat unirea cu România cu o majoritate a voturilor. Pe 14 octombrie, reprezentanții populației din Bucovina au votat pentru unirea cu Țara (unirea realizându-se pe 15 noiembrie), iar pe 1 decembrie același an, și reprezentanții românilor și sașilor din Transilvania au adoptat proclamația de la Alba-Iulia de unire cu Regatul Român , realizându-se astfel dezideratul național de unire a tuturor românilor în granițele aceluiași stat.

     Armata română în Primul Război Mondial

Sfârșitul războiului și urmările sale

Primul Război Mondial, încheiat pe 11 noiembrie 1918, acum 102 ani, a dus la moartea a 9 milioane de soldaţi, 21 de milioane fiind răniţi. Alte câteva milioane de morţi au fost ale civililor, victime colaterale ale războiului. A reprezentat şi dispariţia unor dinastii şi a unor imperii: Imperiul German, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman şi Imperiul Ţarist. Tot atunci a apărut şi una dintre cele mai mari pandemii ale secolului XX: gripa spaniolă. Primul Război Mondial a schimbat, însă, faţa războiului pentru totdeauna datorită inovaţiilor militare şi tehnologice.

 

 

 

Sălăvăstru Alexandru

Alexandru Sălăvăstru, studiază Filosofie românească la Școala Doctorală de Filosofie, a studiat Istorie și Politică militară în România secolelor XIX-XXI la Facultatea de Istorie și Relații Internaționale și Studii Europene la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti. Din 2020 scrie pentru publicatiile online www.animalzoo.ro și www.infoactual.ro

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

2 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

2 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

2 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

2 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.