Actual Lifestyle

Astronauți din întreaga lume se antrenează pentru Lună și Marte, pe o insulă mirifică de pe Pământ. FOTO

Astronauți din întreaga lume se antrenează pentru Lună și Marte, pe o insulă mirifică de pe Pământ. FOTO
digi24.ro/ wikipedia.org

Astronauţii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi de la NASA se pregătesc pentru viitoarele misiuni din spaţiul îndepărtat antrenându-se pe un vulcan de pe o insulă mirifică.

Acesta este un exerciţiu la scală reală, considerat indispensabil pentru a-i pregăti pe astronauţi să lucreze singuri în medii îndepărtate de Terra.

De exemplu, astronautul Alexander Gerst, stând în genunchi pe marginea unui crater adânc, prelevează un eşantion de rocă vulcanică cu ajutorul unei dălţi, apoi plasează materialul, cu mare grijă, într-o pungă de plastic.

„Ai impresia că te afli pe suprafaţa Lunii”, a declarat Gerst.

Alexander Gerst este un astronaut german, în vârstă de 46 de ani, și face parte dintre cei 12 astronauţi care au participat la cursul de pregătire Pangeea, organizat de 10 ani de Agenţia Spaţială Europeană (ESA)pe insula Lanzarote, aflată însă pe Terra. Mai exact, în parcul natural Los Volcanes, din Lanzarote, una dintre insulele ce compun Arhipelagul Canare, care aparţine Spaniei şi se află în largul coastelor nord-vestice ale Africii.

Geologia insulei Lanzarote este asemănătoare celei de pe Lună și Marte

Geologia din Lanzarote seamănă în mod straniu atât de mult cu cea de pe Lună şi Marte, încât ESA şi NASA îşi trimit de mai mulţi ani astronauţii pe această insulă spaniolă (care prezintă câmpuri de lavă înnegrite, cratere şi scurgeri vulcanice) pentru a participa la programe de antrenament.

Astronautul Alexander Gerst, care a efectuat deja două misiuni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) și care vede în insula spaniolă „un teren de antrenament unic”, a declarat: „Acest loc are tipuri de lavă foarte, foarte asemănătoare cu cele care se găsesc pe Lună”.

Supercontinentul, denumit după Pangeea, a existat pe Terra înainte de separarea continentelor actuale, iar programul doreşte să le ofere astronauţilor, inginerilor spaţiali şi geologilor competenţele necesare care să le permită să îşi ducă la bun sfârşit expediţiile pe alte planete.

Despre programul Pangeea

În cadrul programului, stagiarii învaţă să identifice eşantioane de roci, să le colecteze, să efectueze analize ADN în situ asupra unor microorganisme şi să comunice rezultatele către centrul de control al misiunii.

Este un exerciţiu la scală reală, fiindcă „aici, ei se află în situaţia care le permite să se obişnuiască să exploreze terenul, ceea ce vor trebui să facă pe Lună”, a explicat directorul tehnic al cursului, italianul Francesco Sauro.

Este un exerciţiu la scală reală, considerat indispensabil pentru a-i pregăti pe astronauţi să lucreze singuri în medii îndepărtate de Terra.

În acest context, Alexander Gerst, a explicat: „Dacă întâmpinăm o problemă, trebuie să o rezolvăm singuri”.

Gerst este un specialist în geofizică, care a urmat cursul de pregătire Pangeea cu Stephanie Wilson, una dintre astronautele cele mai experimentate de la NASA. Amândoi sunt candidaţi potenţiali pentru următoarele misiuni cu echipaj uman pe care NASA le va trimite pe Lună.

Obiectivul programului Artemis

Programul spațial Artemis are obiectivul de a-i readuce pe oameni pe Lună în anul 2025, pentru prima dată după anul 1972. Potrivit unuo experţi, termenul menţionat nu este realist, ţinând cont de constrângerile bugetare cu care se confruntă NASA.

În total, 12 astronauţi au păşit pe Lună în cadrul a şase misiuni din programul Apollo, care au avut loc între 1969 şi 1972. Iar revenirea oamenilor pe satelitul natural al Pământului este considerată o etapă de trecere obligatorie înaintea unei posibile călătorii spre Marte.

Atât pentru ESA cât şi pentru NASA, peisajul din Lanzarote, alcătuit din movile de lavă contorsionate, oferă şi posibilitatea de a testa „Roverele Marţiene”, vehicule telecomandate construite pentru a se deplasa pe suprafaţa „Planetei Roşii”.

Insula Lanzarote, rezultatul unei erupții vulcanice

Insula Lanzarote are o geografie unică, aceasta fiind rezultatul unei erupţii vulcanice din 1730 şi care a durat şase ani. Erupția, considerată una dintre cele mai mari catastrofe vulcanice din istorie, a devastat peste 200 de kilometri pătraţi de teren, aproximativ un sfert din suprafaţa insulei, unde trăiesc în zilele noastre 156.000 de locuitori.

Cu toate că pe Terra există şi alte regiuni vulcanice, precum Hawaii, care ar putea fi utilizate pentru misiuni de antrenament, Lanzarote are avantajul de a deţine puţină vegetaţie din cauza climei sale deşertice.

Coordonatoarea italiană a proiectului Pangeea, a explicat următoarele:

  • „Există multe tipuri de roci vulcanice în Lanzarote. Ele sunt vizibile cu ochiul liber, nu există copaci”.
  • „Poţi să vezi foarte departe, ca şi cum ai fi pe Lună”.

Great Canary Telescope reperează cele mai îndepărtate obiecte din Univers

Referitor la insulele Canare, acestea contribuie la explorarea spaţială şi într-o altă manieră: ele găzduiesc unul dintre cele mai mari telescoape optice din lume, care este instalat în vârful insulei La Palma, aleasă datorită cerului său lipsit de nori şi unei poluări luminoase relativ scăzute. Este vorba de Great Canary Telescope (GTC), un telescop uriaş, care este capabil să repereze unele dintre obiectele cereşti cele mai mici şi mai îndepărtate din Univers, potrivit digi24.ro.