Lifestyle

Astronomii au găsit o gaură neagră în ”curtea” noastră cosmică. Ce spun despre pericole

Astronomii au găsit o gaură neagră în ”curtea” noastră cosmică. Ce spun despre pericole
Pixabay

Aflată la doar 1.600 de ani lumină, gaura neagră este cea mai apropiată de Pământ, de aceea, mai în glumă, mai în serios, se spune despre ea că se află localizată în ”curtea noastră cosmică din spate”. Termenul negru, în general, este înspăimântător, dar astronomii vin și cu o veste bună, dar care este aceasta, în cele ce urmează.

Astronomii au găsit o gaură neagră în ”curtea” noastră cosmică, dar este și o veste bună. FOTO

Astronomii au anunțat recent că au descoperit cea mai apropiată gaură neagră cunoscută.

Este o ”gaură mare, o coajă de vid de zece ori mai masivă decât soarele”, care orbitează la fel de departe de steaua sa ca și Pământul de steaua noastră, au spus astronomii citați de New York Times.

Totuși, nu trebuie să ne facem griji pentru că această gaură neagră se află la 1.600 de ani-lumină distanță, în constelația Ophiuchus; următoarea gaură neagră cunoscută se află la aproximativ 3.000 de ani-lumină distanță, în constelația Monoceros.

O impresie artistică a găurii negre și a stelei care o însoțește, la o distanță de numai 1.600 de ani lumină de Pământ. Foto: International Gemini Observatory/NYT

Ceea ce diferențiază această nouă gaură neagră de cele aproximativ 20 de găuri negre deja identificate în galaxia noastră Calea Lactee, în afară de proximitatea sa, este faptul că nu face nimic, mai exact nu atrage steaua din apropiere spre pieire, nu consumă gravitațional tot ce se află în apropiere. Mai degrabă, gaura neagră este în stare latentă, un ”ucigaș tăcut” care așteaptă să fie alimentat de curenții spațiului, mai spun cercetătorii americani.

Găurile negre sunt obiecte atât de dense încât, conform teoriei relativității generale a lui Einstein, nici măcar lumina nu le poate scăpa. Acest fapt le face să fie cele mai violente fenomene din natură; atunci când se hrănesc, ele pot deveni cele mai strălucitoare obiecte din univers, pe măsură ce gazul, praful și chiar stelele mai mici sunt sfâșiate și încălzite până la incandescență, împrăștiind energie peste tot, în universul infinit.