Categories: ActualLifestyle

Atac feroce al gândacilor într-o zonă a țării. Insectele devorează tot, specialiștii sunt șocați

În următorii ani, Parcul Natural Apuseni ar putea să dispară, acesta fiind deja în mare parte devorat de insecte. În ultimii ani, invazia unui tip de gândaci dăunători pentru arbori s-a extins într-un ritm amețitor, astfel că aria protejată este într-un real pericol.

Aria naturală protejată este în pericol de a dispărea

Parcul Natural Apuseni, un adevărat monument al ecosistemului și biodiversității, este în pericol de a fi devorat în întregime de insecte. De data aceasta, nu mâna omului este cea responsabilă de cee ace se întâmplă, ci o specie de insecte cunoscută popular sub numele de ipide-gândac de scoarţă sau gândac tipograf.

FOTO spynews.ro

În urmă cu mai mulți ani insecta dăunătoare ar fi ajuns în pădurile Parcului Natural Apuseni, dar situația s-a înrăutățit după anul 2017, informează Făclia de Cluj. La acea vreme, o vijelie de proporții a doborât foarte mulți copaci, care au fost astfel colonizați și au devenit baza de plecare pentru gândaci.

Directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moș, a explicat următoarele:

„Toată treaba a început în toamna anului 2017, când o furtună puternică a pus la pământ foarte mulți arbori. Noi am analizat situația de la început și am convocat Consiliul Științific al Parcului pentru a găsi soluții. Consiliul Științific a decis să se ia măsuri de urgență, chiar dacă este o zonă non intervenție, pentru a stopa pe viitor ca acest fenomen să se extindă. În prima etapă, ocoalele silvice care administrează fondul forestier din zonă ne-au cerut derogare, conform legii, pentru exploatare astfel încât să se prevină atacul de ipide. În acea zonă noi am avizat pentru ocoalele silvice extragerea acelor arbori infestați și a arborilor cu potențial de a fi infestați, tocmai pentru a preveni o astfel explozie în pădure. Ce s-a întâmplat, ce nu s-a întâmplat, cert este că măsurile au fost luate cu întârziere. Mai mult, se vede că nu au făcut intervenții asupra pădurii. În final au dus și la un deranj asupra pădurii în ceea ce înseamnă pătura de sol de la suprafață și asupra altor arbori sănătoși. Din păcate, prin măsurile luate, în loc ca fenomenul să fie ținut în frâu, s-a amplificat”.

Fenomenul de secetă și caniculă din această vară a agravat și mai mult situația, gândacii proliferând și răspândindu-se în voie.

Prin măsurile luate de administratorii parcului, nu s-a făcut decât ca procesul să se încetinească puțin

Biologul Ion Popa a explicat: „Când brazii sunt de atacați acest gândac, unul dintre primele semne va fi o «gumare» a scoarței. Acesta este un semn bun, pentru că indică faptul că arborele luptă împotriva atacurilor gândacilor. Așa se poate vedea cum pe scoarța molidului, rășina absolut transparentă curge din găurile lăsate de insecte, în timp ce pe pini, rășina este vâscoasă, de culoare alb-gălbuie. Vestea proastă e că în cazul invaziilor, când sunt foarte mulți gândaci, nu mai e nimic de făcut, iar copacii sunt copleșiți. Problema nu e însă specifică României, dar în ultimii ani mai multe păduri au fost atacate”, citează spynews.ro

FOTO spynews.ro

Ce se mai poate face acum pentru ca Parcul Natural să fie salvat

Potrivit specialiștilor atacurile insectelor pot fi abolite doar dacă se iau măsuri din timp. În stadiul în care a ajuns pădurea din aria protejată, este aproape imposibil ca insectele să fie oprite.

Parcul Natural Apuseni se întinde pe teritoriile administrative ale județelor Cluj, Alba și Bihor și este o arie protejată de interes national, având o suprafață totală de 75.784 hectare. Acest parc  corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural de tip peisaj terestru) situată în România.

Beatrise Braha

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

3 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

3 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

3 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

3 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

3 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

3 zile ago

This website uses cookies.