Categories: Lifestyle

Atacul de cord poate fi prevenit? Pași de urmat ca să trăiești mai mult

Atacul de cord poate fi prevenit? Pași de urmat ca să trăiești mai mult! Boala cardiacă și atacurile de cord pot fi prevenite sau întârziate. Pentru a face acest lucru, trebuie să cunoaștem factorii de risc, astfel încât să îi putem recunoaște și să luăm măsuri preventive pentru a le corecta.

Experții spun că factorii de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral depind de stilul de viață, obiceiurile și condițiile de sănătate.

Obezitatea crește riscul unui atac de cord. Pași de urmat ca să trăiești mai mult

Postul și „hormonul foamei”, ghrelinul, care se declanșează după pierderea în greutate, reduce semnificativ grăsimea de pe abdomen și ajută la îmbunătățirea sensibilității organismului la insulină.

Potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății Endocrine, acest lucru ar putea contribui, de asemenea, la reducerea riscului unei persoane de a suferi un atac de cord.

Dieta de tip mediteranean reduce riscul de a suferi un atac de cord. Cercetările au arătat anterior că o dietă mediteraneană poate reduce riscul de a suferi un alt atac de cord. Studiul a aprofundat aceste constatări și a arătat că persoanele care au urmat dieta verde-mediteraneană au avut o creștere de două ori mai mare a nivelului de grelină la post, îmbunătățind și mai mult beneficiile cardiometabolice.

O dietă verde-mediteraneană (green-MED) include legume cu frunze numite Mankai și ceai verde și omiterea consumului de carne roșie.

„Constatările sugerează că nivelurile de ghrelină pe durata postului pot servi ca indicator valoros al sănătății cardiometabolice după pierderea în greutate”, a declarat autorul principal al studiului, Iris Shai de la Universitatea Ben-Gurion din Negev din Beer-Sheva, Israel, și de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Mass.

Cercetătorii au examinat nivelurile de grelină pe durata postului la 294 de participanți, pe parcursul a 18 luni. În timpul studiului, participanții care prezentau fie obezitate abdominală, fie dislipidemie – o afecțiune cu un nivel anormal de ridicat de colesterol sau grăsimi în sânge – au fost repartizați aleatoriu și au respectat trei diete: una bazată pe orientări alimentare sănătoase, dieta mediteraneană sau o versiune verde a dietei mediteraneene, care era bazată pe proteine vegetale și omiterea cărnii roșii.

Dieta mediteraneană verde îmbunătățește sănătatea inimii. Dieta mediteraneană verde conține și mai multe materii vegetale și foarte puțină carne roșie sau de pasăre, ceea ce ar putea fi, de asemenea, un motiv al îmbunătățirii sănătății cardiovasculare și metabolice față de versiunea tradițională a dietei mediteraneene.

„Creșterea nivelului de grelină la post ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care dieta mediteraneană verde a optimizat microbiomul, a redus grăsimea hepatică și a îmbunătățit sănătatea cardiometabolică mai mult decât celelalte diete consumate în cadrul studiul nostru”, a declarat Shai.

Această dietă ajută la îmbunătățirea sănătății inimii datorită aportului mai mare de polifenoli, fitosteroli, grăsimi „sănătoase” și fibre și a aportului mai mic de proteine animale.

Factorii de risc cardiovascular și metabolic se îmbunătățesc, de asemenea, în cazul celor care urmează dieta Med verde.

Dieta are și alte beneficii pentru sănătate, printre care se numără scăderea tensiunii arteriale diastolice, rezistența la insulină, reducerea inflamației și scăderea colesterolului.

„Rezultatele studiului nostru sugerează că ghrelina declanșată în timpul postului este un factor hormonal esențial în recuperarea sensibilității la insulină și regresia adipozității viscerale sau reducerea grăsimii de pe abdomen, asociate cu dieta”, a adăugat primul autor al lucrării, Gal Tsaban, cercetător și cardiolog al Universității Ben-Gurion din Negev și al Centrului Medical Universitar Soroka, Israel.

„Răspunsul diferențiat, specific dietei, în ceea ce privește creșterea nivelului de grelină pe durata postului ar putea sugera un alt mecanism prin care regimurile alimentare distincte, cum ar fi dieta verde-mediteraneană, reduc riscul bolilor cardiometabolice”, a mai adăugat cercetătorul.

Consumul de ceai verde regăsit în dieta verde-mediteraneană ajută, de asemenea, la reducerea riscului unei persoane de a suferi un atac de cord, potrivit The Express.

Mocanu Maria

Mă numesc Maria Mocanu! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 13 ani, cu nenumărate articole publicate despre vedete, mondenități, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale. Multe dintre materialele scrise de mine au avut la bază subiecte la zi din evenimentele la care am participat și din care mi-am conceput articolele publicate în spațiul online. Vă mulțumesc pentru aprecieri, dar și criticile aduse sunt constructive pentru mine.

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

2 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

3 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.