Lifestyle

Atenţie mare dacă bei apă din sticlă de plastic! Poate reprezenta un pericol major pentru sănătate

Atenţie mare dacă bei apă din sticlă de plastic! Poate reprezenta un pericol major pentru sănătate

Sănătatea este pusă în pericol atunci când alegi să bei apă din sticlă de plastic. PET este un material plastic frecvent utilizat în produsele de consum, și care se găsește de cele mai multe ori în sticlele de plastic care conțin apă îmbuteliată.

Acest tip de ambalaj poate elibera materiale grele și substanțe  cancerigene dacă sunt ținute în soare, pe caniculă, și chiar la temperaturi ridicate în depozite.

Substanțele eliberate de ftalații din PET perturbă activitatea hormonală, afectează aparatul reproducător masculin și declanșeaza crize de astm la copii. De asemenea, bisfenol A poate da infertilitate la femei și afectează creșterea și dezvoltarea în cazul copiilor.

Mai mult, bisfenolul crește extrem de mult riscul apariției cancerului, mai ales dacă există și o predispoziție genetică.

Expunerea la BPA predispune la multe alte probleme grave de sănătate, precum leziuni ale creierului, nivel de agresivitate crescut, sistem imunitar slabit, afecțiuni ovariene, tulburări menstruale sau infertilitate, cantitatea de spermă diminuată, avort spontan, afectarea dezvoltării fătului sau chiar decesul bebelușului la naștere.

Atenţie mare dacă bei apă din sticlă de plastic! Poate reprezenta un pericol major pentru sănătate

Fizicianul Silviu Gurlui a explicat marți seara la Digi24 că acest lucru este periculos. „Apa plată devine cancerigenă dacă sticlele sunt ținute în soare, pentru că sunt anumiți compuși chimici care se transferă din pet în apă, sau în suc”, spune acesta.

Recent, Agenții de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului au descoperit aproape 350 de operatori economici din 450 controlați, care nu respectau condițiile de depozitare pentru apa plată, băuturile răcoritoare și sucuri. Aceștia au găsit zeci de paleți cu pet-uri cu apă și suc ținute în soare, pe caniculă, și chiar la temperaturi ridicate în depozite.

Și PET-ul pus la congelator eliberează substanțe cancerigene

Trebuie ținut cont însă și de faptul că plasticul înghețat este la fel de nociv ca cel încălzit. Astfel, PET-ul pus la congelator va elibera în apa înghețată dioxină, o substanță foarte toxică, care cauzează cancer.

Așadar, sticlele de plastic cu apă nu trebuie ținute nici în căldura toridă a soarelui, dar nici congelate; în ambele situații PET-urile vor elibera în apă substanțe cancerigene.