Social

Atenție! Pericolul de a contacta variola maimuței stă ascuns în hainele second-hand , dar și în cele noi

Atenție! Pericolul de a contacta variola maimuței stă ascuns în hainele second-hand , dar și în cele noi

Populație sărăcită. Economie în liber picaj. În fiecare zi, reputatul profesor ec. dr. Mircea Coșa ne spune să investim banii, dacă îi avem, în timp ce guvernatorul Mugur Isărescu ne recomandă să bem ceai. Epidemiile și virușii sunt o realitate cotidiană, ca și războiul sau războaiele, de altfel, pe întreaga planetă. Și exemplele ar putea continua.

Atenție! Pericolul de a contacta variola maimuței stă ascuns în hainele second-hand

Ok, ce au de făcut oamenii? Trebuie să mănânce și să se îmbrace. Am renunțat la hipermarket-uri, cumpărăm de la magazinele din colțul casei, nu mai mergem la Mall-uri, ci la second-hand. Magazinele cu haine la mâna a doua sunt pline de doritori, iar clienții sunt din toate mediile sociale, după cum a scris, anterior, infoactual.ro. Apoi, în graba de zi cu zi sau având credința că nu este nici o problemă, după ce au fost cumpărate astfel de haine, posesorii le îmbracă. Fără curățare, niciun ”refresh”, pe principiul ”lasă că au curățat hainele proprietarii magazinului, că doar aveau interes să vândă!” Și hop…atingere! Pericolul stă ascuns în hainele de second-hand. Dar nu numai în ele, ci pot fi contaminate chiar și cele noi-nouțe. Obiecte de îmbrăcăminte sunt plimbate prin multe țări. Poate așa se explică apariția bolii atât de rapid în diverse colțuri ale lumii. Specialiștii din Marea Britanie au anunțat joi, 26 mai 2022, că virusul are răbdare, evoluează încet, fiind nevoie de ani până la exteriorizare și multiplicare.

Variola maimuței se ia prin …atingere

Și când ne era lumea mai dragă, că am găsit sau ne-au fost sugerate alternative, hop apar și specialiștii din țară și din străinătate care spun că variola maimuței se ia prin apropiere sau atingere. Acum, să descriem ce înseamnă apropierea.

Dacă o luăm pe cursul evoluției acestei ”urâcioase” boli, prima dată a fost descoperită la cuplurile homosexuale și bisexuale. Și atunci, ne-am liniștit. Ok, nu este cazul nostru, departe de noi. Și cum stăteam noi așa liniștiți, vine dr. Adrian Marinescu, apoi dr. Marius Geantă și ambii confirmă, prin intermediul presei, că boala se ia prin …atingere!   OMS spune la fel și anunță și el, la rândul lui, în mod public, că oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimutei se poate infecta.

”Este important să înțelegeți că variola maimutei nu se răspândește cu ușurință între oameni,  ci necesită un contact apropiat”, transmite Ministerul Sănătății de la București, citând OMS.

Întrebare: cu haina pe care o purtăm, putem avea un contact apropiat? Cred că este o întrebare retorică. Primul semnal de alarmă vine de la dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală care, într-un interviu la Antena3, spune că ”variola maimuței nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat”. Și tot el completează că ”principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate, cu haine”. Deci, dr. Marinescu spune clar și concret ”obiecte contaminate”.

Variola maimuței se transmite și prin intermediul hainelor, spune în mod direct și doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. „Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive. Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate. De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta.  Virusul poate fi distrus însă prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute”, a declarat medicul, citat de  Ziare.com.

Transmiterea bolii este foarte lentă

Dar, ca să ne liniștească, medicul  mai spune și că transmisibilitatea variolei maimuței este ”foarte lentă”, deși însă mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic în lupta cu proteinele organismului uman care ne protejează de infectare.

„Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor. Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om”, completează medicul, opinie preluată și de Antena3.

Puse cap la cap și analizate,  ce spune OMS, Ministerul Sănătății, declarațiile speciliștilor,  arată o similitudine, prin urmare ideea cum că hainele pot influența răspândirea variolei maimuței este o realitate cotidiană. Recomndarea OMS, specialiștilor, ministerelor de resort rămâne ca și în cazul pandemiei anterioare, igiena personală, igiena casei, încăperilor unde trăim sau lucrăm și desigur, igiena obiectelor/lucrurilor cumpărate.

Foto: Antena 3 (interior)/ infoactual (deschidere)