Actual

Atenție, șoferi: Azi vor fi restricţii de circulație în București! Protestul profesorilor dă peste cap traficul

Trafic Bucuresti
Sursa foto: Hotnews

Miercuri, pe traseul Piaţa Victoriei – Palatului Parlamentului va avea loc un marş de protest organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”.

Conform desfășurătorului protestului organizat de federaţiile sindicatelor din învățământ între orele 11.00 – 12.00, participanţii la protest se vor aduna în Piaţa Victoriei – alveola centrală,

Ulterior, între orele 12.00 – 13.30, protestatarii se vor deplasa pe traseul Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – traversare bd. Libertăţii – punct final alveola parc Izvor,

Adunarea publică se va desfăşura în alveola Parcului Izvor în intervalul 13.30 – 14.00. Încheierea protestului și retreagerea participanților va avea loc între orele 14.00 – 14.30.

Ce restricții vor fi puse în aplicare

Conform Brigăzii Rutiere a Capitalei, desfășurarea protestului de mâine va impune instituirea de mai multe restricții rutiere de trafic în centrul Capitalei.

Astfel, începând cu ora 10.00 se va resistematiza traficul în Piaţa Victoriei, asigurându-se două benzi pe sens în faţa Guvernului, pe bd. Aviatorilor circulându-se doar către bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şoseaua Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor.

Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie.

În zona Parcul Izvor se va restricţiona banda I de circulaţie pe str. Izvor, str. B.P. Haşdeu, Splaiul Independenţei (între Pod Haşdeu şi bd. Libertăţii) şi bd. Libertăţii (între Splaiul Independenţei şi bd. Naţiunile Unite) se arată în comunicatul Poliției Capitalei citat de HotNews.

Mii de profesori sunt așteptați

Peste 15.000 de membri de sindicat din întreaga ţară au anunţat că vor participa la protestul de mâine.

„Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar“, se precizează în comunicatul remis de federațiile sindicale din învățământ.

Principalele revendicări ale protestatarilor sunt:

– Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

– Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

– Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

– Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.