Actual

Au fost anunțate măsurile de austeritate! De unde se taie și cine sunt românii care vor fi concediați

Deficit bugetar, sursa foto stiridecluj
sursa foto stiridecluj

Măsurile de austeritate care vor fi folosite pentru a compensa deficitul bugetar de 20 de miliarde de euro au fost făcute publice de Ministerul de Finanțe. Planul, care detaliază măsurile luate pentru reducerea cheltuielilor la bugetul de stat, a fost publicat în seara zilei de 8 mai 2023.

Pe lângă măsurile fiscale și bugetare suplimentare, prelungiri de termene, precum și modificări și completări ale diferitelor acte normative din ordonanța de urgență referitoare la finanțarea deficitului bugetar, documentul conține și o serie de alte prevederi.

De unde se taie

Astfel, „ordonanța de austeritate” ar urma să aducă o serie de noi tăieri bugetare pentru cheltuielile excesive din instituțiile publice și autoritățile care funcționează în interiorul acestor organizații. Proiectul de lege propus prevede înghețarea angajărilor la stat și demiterea a jumătate din consilierii care sunt plătiți de la bugetul de stat.

O înghețare a angajărilor publice și o reducere cu 10% a cheltuielilor pentru bunuri și servicii sunt cele două măsuri cheie incluse în decretul de austeritate.

Ca urmare, numărul membrilor consiliilor va fi restrâns și numărul consilierilor din cabinet va fi diminuat. De asemenea, este inclusă și o interdicție privind achiziționarea de automobile și mobilier.

Ministerul de Finanțe preconizează că aceste măsuri de austeritate vor duce la economii de 5,3 miliarde de lei, ceea ce va contribui la închiderea unei mici părți din deficitul bugetului de stat. Zece la sută din cheltuielile instituțiilor vor fi reduse, alături de concedierea a jumătate din membrii consiliului și implementarea unui lanț scurt de aprovizionare.

Ministerul de Finanțe estimează că, până la sfârșitul anului, toate posturile goale sau temporar vacante nu vor mai fi ocupate prin concurs sau examen, cu excepția unor posturi unice în cadrul instituției care sunt esențiale pentru buna funcționare a acesteia.

Care sunt excepțiile?

O altă excepție este atunci când un caz este susținut în mod corespunzător de o scrisoare care a fost aprobată în prealabil în cadrul ședințelor de guvern. Necesitatea de a ocupa un post vacant sau temporar gol cu un nou angajat trebuie să fie recunoscută și justificată în această notă, iar cerința trebuie să se încadreze în suma bugetată pentru personal care a fost alocată pentru acest motiv.

În plus, Realitatea.net informează că procedurile de ocupare a posturilor pentru care proba scrisă a concursurilor sau examenelor sau, după caz, proba practică au fost susținute anterior intrării în vigoare a acestei ordonanțe de austeritate, pot continua conform politicilor în vigoare la acel moment.

Începând cu luna următoare celei în care intră în vigoare prezenta ordonanță de urgență, Guvernul aprobă lunar, până la sfârșitul lunii în curs, limitele creditelor de angajament și ale creditelor bugetare pentru ordonatorii principali de credite finanțate integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale, în cadrul cărora ordonatorii principali de credite își asumă angajamente legale, respectiv deschise publicului.