Actual International

Austria cere UE o reuniune de urgenţă pentru luarea unei decizii privind decuplarea preţului energiei electrice de cel al gazelor

Austria cere UE o reuniune de urgenţă pentru luarea unei decizii privind decuplarea preţului energiei electrice de cel al gazelor

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene „să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor”, pentru a scădea facturile la curent, relatează Agerpres. Şeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că „preţul electricităţii trebuie să scadă”, iar preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.

Austria cere UE o reuniune de urgenţă pentru luarea unei decizii privind decuplarea preţului energiei electrice de cel al gazelor

„Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie”, a arătat Karl Nehammer într-un comunicat.

El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, anunţase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei.

După şase luni de război în Ucraina, preţul energiei în Europa a atins la sfârşitul acestei săptămâni noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz.

Cu cât au crecut prețurile în această săptămână

Prețurile energiei electrice pentru anul următor în Franța, Germania și țările nordice au crescut considerabil vineri, atingând noi recorduri.

În Franța, prețurile la energie electrică pentru anul următor au crescut cu până la 13% numai vineri, la 1.003 de dolari (1.000 de euro) pe megawat-oră pentru prima dată, conform estimărilor Bloomberg.

Aprovizionarea cu energie electrică a Franței este redusă de întreruperile la unele dintre centralele sale nucleare. Producția de energie nucleară a Franței reprezintă aproximativ 70 la sută din mixul său de electricitate, iar atunci când reactoarele sale sunt pe deplin operaționale, este un exportator net de energie electrică în alte țări europene. Cu toate acestea, întreținerea prelungită la mai multe reactoare nucleare în acest an înseamnă că Franța – și restul Europei – au acum mai puțină sursă de energie nucleară.

În Germania, prețurile la energie electrică pentru anul următor au atins, de asemenea, un record de 843 de dolari (840 de euro) pe MWh vineri, crescând cu 50% doar în această săptămână.

Totodată, în țările nordice, prețurile la energie electrică pentru anul următor au crescut vineri cu două cifre, în creștere cu 11%, până la un nivel record de 278 de dolari (277 de euro) pe MWh.

Potrivit specialiştilor, prețurile energiei în Europa au doborât recorduri toată această săptămână, după ce compania rusă Gazprom a declarat în urmă cu o săptămână că va opri toate livrările prin Nord Stream către Germania timp de trei zile, între 31 august și 2 septembrie.

Și preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat, joi, aproape la niveluri record. La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh), după ce miercuri s-a înregistrat un avans de 13%.