Actual

Avalanșă de proteste. Angajații TAROM și Metrorex amenință cu greva generală

Avalanșă de proteste. Angajații TAROM și Metrorex amenință cu greva generală
Sursa foto Daily Business

Există multe probleme la nivelul statului. Angajații sunt din ce în ce mai nemulțumiți de deciziile Guvernului. Problemele pleacă în principal de la veniturile mici. Unii bugetari au parte de salarii modeste. Iar în actuala realitate, costul de trai este excepțional de mare. Deciziile Guvernului care au la bază nevoia de a reduce cheltuielile la final de an, au dus la proteste.

La acest moment, este o avalanșă de proteste în domeniul Transportului și nu numai. Oamenii sunt nemulțumiți și amenință cu greva generală. În această categorie sunt atât angajații Metrorex, cât și cei ai companiei aeriene TAROM.

Avalanșă de proteste

Angajați din mai multe domenii sunt în pline proteste. Ca răspuns la diferite decizii luate de oficiali în ultime perioadă. Din nevoia de a reduce cheltuielile bugetare. Astfel, angajații Metrorex și Tarom amenință cu grevă generală. Dacă nu le sunt ascultate cerințele. Aceștia au precizat că vor lua măsuri și vor bloca funcționarea mijloacelor de transport.

Lucrătorii de la Metrorex vor protesta astăzi în fața Guvernului. „Angajaţii Metrorex ameninţă cu grevă generală şi spun că vor opri trenurile în staţie în cazul în care nu le vor fi ascultate doleanţele. Ei sunt nemulţumiţi de măsurile fiscale bugetare impuse de Guvern în urmă cu ceva timp. Totodată, aproximativ 1500 de angajaţi vor protesta, astăzi, începând cu ora 14, în faţa Guvernului. ” a precizat Alin Stan, reporter.

Greva TAROM

Angajații TAROM nu sunt mulțumiți de deciziile Guvernului și sunt pregătiși de protest. Astfel, membrii personalului vor protesta timp de două ore pe 1 decembrie. Aceștia au precizat că vor ține avioanele la sol și vor bloca plecările.

Cererile pe care bugetarii  le au sunt simple. Aceștia doresc ca situația și salarizarea să fie aceeași până acum. Practic, se opun noilor tăieri de venit decise de Guvern pentru a reduce cheltuielile. Reprezentanții ambilor companii au precizat că doresc să le fie acordate în continuare bonuri de masă. Și de asemenea, doresc ca bonusurile sau sporurile, precum cele de condiții periculoase de muncă, să nu fie tăiate.

„Legea rușinii naționale”

Sindicatul TAROM a depus un Memorandum la Ministerul Transporturilor și la Guvern. Pentru a scuti compania de restricțiile impuse de „legea austerității” încă de la apariția actului normativ.

Sindicatul Unit TAROM a declarat că, de la 1 decembrie, piloții, însoțitorii de bord, mecanicii de aviație și personalul operativ „nu vor ridica nicio aeronavă de la sol”. Doar dacă TAROM nu va fi exceptată de la prevederile Legii 296/2023. Aceștia numesc măsurile fiscal-bugetare drept „legea rușinii naționale”. Aceștia au explicat că este vorba de o piață concurențială. Iar aceste măsuri ar cauza o discriminare.

„În situaţia în care TAROM nu va fi exceptată de la prevederile acestei Legi a «ruşinii naţionale» iar alte companii cu capital majoritar de stat, dar care nu lucrează neapărat într-o piaţă concurenţială vor fi exceptate, noi, membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT), începând cu 1 decembrie 2023, piloţi, însoţitori de bord, mecanici de aviaţie, personal operativ de sol nu vom mai ridica niciun avion de la sol.” se arată într-un comunicat de presă, conform Observator .