Lifestyle

Avertisment de caniculă extremă! Sănătatea noastră este în pericol

Canicula Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto Playtech.ro

Cele opt județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv Bucureștiul, se confruntă în continuare cu un val de căldură. Sănătatea noastră este amenințată de temperaturile excesive, iar medicii au o serie de sfaturi despre cum putem înfrunta într-un mod sănătos canicula.

Cu toții ne protejăm de caniculă cu aerul condiționat, pentru că este cea mai călduroasă perioadă a anului. Însă, nu toată lumea știe cum să folosească acest aparat într-un mod responsabil și sănătos.

Țara este asediată de caniculă

Cea mai călduroasă lună a anului a fost iulie. Astfel, a fost emis un cod roșu de caniculă pentru marți, 25 iulie și miercuri, 26 iulie, pentru București și alte opt județe din sudul și sud-estul țării. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi mai mare decât nivelul critic de 80 de unități.

O avertizare de caniculă a fost emisă de către Agenția Națională de Meteorologie pentru următoarele județe: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și București. Avertizarea a fost în vigoare pentru ziua de marți. Ca urmare, au fost înregistrate temperaturi maxime de 40 – 42 de grade și  un disconfort termic deosebit.

De asemenea, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București au primit avertizări de cod roșu de caniculă pentru ziua de miercuri. De asemenea, meteorologii au decretat Cod Portocaliu pentru restul țării, din cauza caniculei și a temperaturilor extrem de inconfortabile în sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și centrul și sud-vestul Moldovei.

Sfatul medicilor privind utilizarea aerului condiționat

Medicii din România susțin că o schimbare de la o diferență maximă de 5 grade este cel mai ușor de tolerat. Ideal ar fi să stați în interior, unde temperatura este cuprinsă între 18 și 22 de grade.

Acest lucru înseamnă că cea mai bună setare pentru aparatul de aer condiționat, chiar dacă poate fi setat și la 15 grade, este undeva între 18 și 22 de grade atunci când afară sunt 38-40 de grade. Ar fi înțelept să nu schimbați brusc temperatura atunci când vă pregătiți să ieșiți din casă. Ideal ar fi să existe o scurtă perioadă de tranziție, care să ne permită să deschidem ferestrele și să oprim aparatul de aer condiționat înainte de a ieși din casă. Tranziția bruscă este nesănătoasă și poate cauza probleme de sănătate: pielea noastră se adaptează cu greu și riscăm să avem probleme respiratorii.

De asemenea, crucială este și curățarea aparatului de aer condiționat. Potrivit hotnews.ro, filtrele aparatelor de aer condiționat din gospodării trebuie curățate, în timp ce filtrele din clădirile mari, în care același aer este circulat în mod repetat, trebuie reparate și dotate cu filtre antibacteriene.