Economic

Avertisment sumbru! Consecințele pandemiei de COVID-19 pentru guverne, întreprinderi și cetățeni

Avertisment sumbru! Consecințele pandemiei de COVID-19 pentru guverne, întreprinderi și cetățeni. Epidemia pe care o traversăm va avea consecințe teribile și de lungă durată pentru guverne, întreprinderi și cetățeni – avertizează Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OCDE, din care fac parte 36 de state, între care și cele mai bogate ale lumii. 6% recesiune mondială anul acesta, sau chiar 7,6%, dacă în toamnă vom avea și un al doilea val epidemic.

Impactul economic al crizei sanitare asupra șomajului, întreprinderilor și a vieții oamenilor în general, din cauza măsurilor de împiedicare a răspândirii virusului, va fi de amploare şi nu va permite o relansare economică reală după recesiunea pe care o traversează în prezent inclusiv țările bogate, transmite RADOR.

Potrivit experților OCDE, în ambele scenarii posibile – și anume epidemia continuă să fie ținută sub control sau, dimpotrivă, ne vom confrunta cu un nou val virulent -, șocul va fi la fel de dramatic. Nu s-a mai văzut niciodată în timp de pace o scădere atât de abruptă a activității economice. La sfârșitul acestui prim semestru al anului, toate țările OCDE vor înregistra cifre negative iar economia mondială va avea o scădere de 10%.

Trei direcții de acțiune pentru ca țările să suporte mai bine acest şoc

Reamintind rolul organizației, și anume de a le face guvernelor recomandări de politică economică pentru a nu lăsa lucrurile să se înrăutățească, economista șefă a OCDE, Laurence Boone, a menționat trei direcții de acțiune pentru ca țările să suporte mai bine acest şoc:

Laurence Boone: Prima este sănătatea. Trebuie continuate investițiile – mai mult personal, dotări și condiții de muncă mai bune, mai multe paturi în spitale. Cea de a doua privește locurile de muncă, iar noi credem că sunt două niveluri de protecție. Ar trebui stabilit un venit pentru cei mai vulnerabili, iar apoi cu toții trebuie să devenim mai pragmatici și mai înțelegători cu aceia care lucrează în sectoarele ce nu-și vor putea relua decât parțial activitatea, iar angajatorii trebuie să fie mai flexibili, să fie permis mai ușor cumulul de joburi. În al treilea rând, eu cred că trebuie un sprijin al statului pentru întreprinderi, pentru a putea crea noi locuri de muncă.

Potrivit OCDE, unele sectoare își vor reveni mult mai rapid, în timp ce altele se vor confrunta cu probleme pe termen lung. O situație bună va înregistra sectorul construcțiilor, unde este mai ușor de asigurat distanțarea socială, iar primele semne arată că activitatea pe șantiere s-a reluat imediat și cu motoarele turate la maximum.

Comerțul pe internet, care a explodat în perioada de izolare a populației la domiciliu, va continua să crească și să aibă tot mai mulți clienți, pentru că obișnuințele deprinse recent nu vor mai fi abandonate și, în consecință, vor crește și întreprinderile care fac servicii de livrare a produselor comandate online.

Domenii care isi vor reveni foarte greu

Sectorul tehnologiilor digitale, devenit indispensabil atât pentru comunicare și menținerea relațiilor personale și familiale, dar mai ales pentru întreprinderile care au fost obligate să-și plaseze o parte dintre angajați în telemuncă, are o situație foarte bună și deja recrutează noi angajați peste tot în lume. În schimb, domenii precum turismul, restaurantele, industria de evenimente, sportul și activitățile de agrement își vor reveni foarte greu și multe firme vor da faliment.

În același timp, cea mai mare îngrijorare pentru experţii organizației internaționale este adâncirea inegalităților între oameni, cei mai afectați urmând să fie tinerii, pentru că ei sunt mai puțin calificați și ajung mai greu să aibă contracte de muncă solide. Întreprinderile trebuie sprijinite și încurajate de state să-şi schimbe, să își adapteze profilul și să se relanseze în alte activități în loc să-și pună lacătul pe ușă – în opinia OCDE.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

17 ore ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

19 ore ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

22 de ore ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

24 de ore ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

o zi ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

o zi ago

This website uses cookies.