Info Actual

Info Actual > Politică > Avocatul Poporului, Renate Weber despre pensiile speciale. „Nu am găsit așa ceva”
Politică

Avocatul Poporului, Renate Weber despre pensiile speciale. „Nu am găsit așa ceva”

Avocatul Poporului, Renate Weber despre pensiile speciale. „Nu am găsit așa ceva”

După ce a fost aprobată în Parlament legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor, Avocatul Poporului, Renate Weber a reacționat imediat.

Marți, Renate Weber a afirmat că nu a formulat către CCR o sesizare de neconstituționalitate pe marginea acestei legi, deoarece, nu a găsit niciun motiv în acest sens.

„Nu am sesizat Curtea Constituțională. Nu am găsit motive de neconstituționalitate. Am căutat motive de neconstituționalitate și nu am găsit așa ceva. Eu mă mir că nu a fost promulgată încă”, a declarat Renate Weber.

Plenul Parlamentului a adoptat, miercurea trecută, o lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fos eliminate

Toate partidele, cu excepția UDMR, au votat pentru eliminarea acestor pensii speciale.

S-au înregistrat 357 de voturi ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenți, dar nu votează.

Anterior, Comisia de statut a Camerei Deputaților și Senatului a adoptat un raport de admitere cu amendamente la proiectul PSD de eliminare a acestor pensii speciale.

Prevederi din celelalte inițiative de eliminare a pensiilor parlamentarilor, depuse de USR PLUS și PNL, au fost preluate ca amendamente la proiectul PSD.

Unul dintre amendamente, preluat de la USR PLUS, prevede că odată cu intrarea în vigoare a noii legi, încetează plata pensiilor speciale aflate în vigoare.

„Am convenit, ca urmare a unei propuneri formulate de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, dar şi cu sprijinul majorităţii grupurilor parlamentare, să formulăm o propunere de completare a ordinii de zi pentru şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului de astăzi, (..) cu adoptarea proiectului de lege de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Vă explic că sunt trei propuneri legi, iniţiate de trei grupuri parlamentare, proiecte lege prin care se modifică Legea statutului şi deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării a două articole care instituie dreptul la pensie specială”, a afirmat Ludovic Orban,