Actual

Azi, 9 mai, au avut loc numeroase evenimente comemorative în Bucureşti şi în ţară

Azi, 9 mai, au avut loc numeroase evenimente comemorative în Bucureşti şi în ţară

Azi, 9 mai, au avut loc numeroase evenimente comemorative în Bucureşti şi în ţară.  La Bucureşti şi în ţară au avut loc numeroase evenimente comemorative, dedicate zilei de 9 mai, când este marcată proclamarea Independenţei de Stat în 1877.

Ziua de 9 mai reprezintă ”Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite” în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei. O ceremonie militară a fost organizată la Cimitirul Eroilor din Tîrgu Mureş. S-a oficiat un tedeum şi s-au depus coroane de flori la monumentul eroilor români.

În cadrul evenimentului, organizat de Instituţia Prefectului Mureş și Garnizoana Târgu Mureș (și cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Mureș și al Consiliului Județean Mureș), a avut loc o ceremonie militară dedicată sărbătoririi zilei de 9 mai.

General de brigadă Claudiu Ovidiu Dobocan, locţiitorul comandantului Forţelor pentru Operaţii Speciale: ”Cele trei semnificații cred eu că trebuie să le privim ca un popor român mândru că am scăpat atât de jugul otoman, cât și că am fost de partea victorioasă la finalul celui de-al Doilea Război Mondial şi că am înțeles cum să ne construim viitorul prin integrare în Europa. Nici una nu este sub cealaltă ca însemnătate și vreau să transmit „La mulți ani” tuturor românilor, „La mulți ani” Europei.”

Azi, 9 mai, sărbătorim trei evenimente majore în istoria României

Ziua Independenţei României. În 9 mai 1877, ministrul de Externe al României de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”

Mihail Kogălniceanu

România era pe atunci vasală Imperiul Otoman, recunoscând suzeranitatea otomană, plătind un tribut anual de 914.000 lei şi acceptând stăpânirea Porţii în Dobrogea, la gurile Dunării.

Cu toate acestea independența României a fost votată (oficializată) de Camerele reunite doar a doua zi, pe 10 mai, iar apoi a fost promulgată de către domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial.

 

Ziua Victoriei Naţiunilor Unite. Deși actul de capitulare necondiționată a Germaniei în cel de-Al Doilea Război Mondial a fost semnat în 7 mai 1945, la Reims (Franța) – de Germania, Anglia, Franța, SUA şi URSS -, în noaptea de 8 spre 9 mai 1945, în cartierul general al armatei sovietice din Belin-Karlhorst, la dorinţa expresă a conducătorului sovietic Iosif V. Stalin, fost reluat procesul de capitulare a Germaniei – documentul a fost semnat de alți reprezentanți ai Germaniei, Angliei, Franței, SUA și URSS.

Semnatarii actului de capitulare. Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial

Aceasta este semnificația Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial: semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a consemnat încheierea în Europa a celui mai mare conflict din istorie (în care în 6 ani şi-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili). Cel de-Al Doilea Război Mondial, început de Germania la 1 septembrie 1939, prin invadarea Poloniei, a luat sfârşit mai târziu, la 2 septembrie 1945, odată cu capitularea Japoniei.

Ziua Europei. 9 mai marchează ziua în care a fost pronunțată declarația Schuman – în cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa (prin crearea unei instituții europene care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel), care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Robert Schuman

Propunerea lui Robert Schuman este considerată piatra de temelie a Uniunii Europene. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea respectivului organism.