International

Azi în istorie, 30 august. A fost numit primul judecător de culoare la Curtea Supremă

Azi în istorie, 30 august. A fost numit primul judecător de culoare la Curtea Supremă
sursa foto the marshall project

În această zi, în 1967, Thurgood Marshall a fost confirmat ca fiind primul judecător de culoare numit la Curtea Supremă a Statelor Unite. A fost cunoscut mai ales pentru rata mare de succes obținută atunci când a susținut pledoarii în fața celei mai înalte instanțe din țară,  în special victoria în cazul Brown vs. Board of Education, o decizie din 1954 care a declarat neconstituționale școlile publice segregate. Născut în Baltimore, Maryland și descendent de sclavi, părinții săi din clasa de mijloc i-au insuflat „o apreciere pentru Constituția Statelor Unite și pentru statul de drept”.

Astăzi se împlinesc 187 de ani de la înființarea orașului Melbourne, în sud-estul Australiei. Un loc de întâlnire tradițional al mai multor popoare aborigene, inclusiv al popoarelor Boonwurrung, Wathaurong și Wurundjeri, Melbourne a înflorit rapid într-un „oraș de pânză”, după ce a fost desemnat colonie a Coroanei în 1837 și după ce s-a aflat despre o goană după aur în 1850.

Azi în istorie

Astăzi, Melbourne este cel mai mare oraș din Australia și se numără în mod constant printre cele mai bune locuri de trai din lume. Capitala statului Victoria, Melbourne găzduiește unele dintre cele mai emblematice monumente din Australia, printre care Melbourne Cricket Ground și Galeria Națională. Oraș sportiv, Melbourne, pe lângă faptul că găzduiește un teren de cricket uriaș, a dat naștere fotbalului australian și găzduiește Marele Premiu al Australiei în Formula 1 și Openul Australiei, unul dintre cele 4 Grand Slamuri ale tenisului. Școala Heidelberg a impresionismului australian a fost dezvoltată de pictorii din Melbourne, iar mai recent a fost recunoscut ca oraș UNESCO al literaturii. 74 de zgârie-nori alcătuiesc orizontul, inclusiv singura clădire de peste 100 de etaje din emisfera sudică.

Azi în istorie, în urmă cu 31 de ani, astăzi, a început domnia excelenței lui Michael Schumacher, după ce a obținut primul din cele 91 de locuri 1 pe care le va obține de-a lungul carierei sale ilustre. Descris ca fiind „de departe” circuitul său preferat, Schumacher a câștigat Marele Premiu al Belgiei pe circuitul Spa-Francorchamps, același pe care și-a făcut debutul oficial cu echipa de curse Jordan. Până la Spa-Francorchamps, a obținut trei clasări pe locul 4, trei clasări pe locul 3 și două clasări pe locul 2 în Canada și Spania. După Belgia, Schumacher a mai adunat încă 10 puncte în urma unor clasări în Australia și Italia pentru a termina pe locul 3 în Campionatul piloților, în urma doar a lui Riccardo Patrese și Nigel Mansell. (1992)

La mulți ani la 93 de ani lui Warren Buffett, Oracolul din Omaha. A trecut de la munca în magazinul tatălui său și de la livrarea ziarelor la statutul de multimiliardar și de cel mai de succes investitor american al secolului XX. Pe cât de mult a câștigat, Buffett a făcut și donații în valoare de 37 de miliarde de dolari pentru acțiuni de caritate doar în ultimii 14 ani, și a fost cofondator al organizației Giving Pledge, prin care el și alți oameni bogați promit să doneze toată averea lor înainte de a muri. În iunie, Buffett a donat încă 4,1 miliarde de dolari în scopuri caritabile în calitate de „cel mai de succes investitor din lume” (1930)

Mai multe vești bune în această zi

  • Doi oameni de afaceri yankei, frații Augustus și John Kirby Allen, au cumpărat 8.850 de acri de teren mlăștinos și au fondat orașul Houston, Texas, finanțând drumurile și clădirile din centrul a ceea ce avea să devină al patrulea cel mai populat oraș din SUA și unul care a mutat recent 4.100 de veterani fără adăpost în locuințe permanente (1836)
  • A intrat în funcțiune o linie telefonică de comunicare între liderii americani și sovietici (1963)
  • A fost lansat albumul Highway 61 Revisited de Bob Dylan (1965)
  • Muncitorii polonezi greviști din cadrul mișcării Solidaritatea, condusă de Lech Walesa, au obținut o victorie importantă după o luptă de două luni cu conducătorii lor comuniști pentru dreptul de a organiza sindicate independente și dreptul la grevă (1980).
  • Fostul colonel al Forțelor Aeriene Guion S. Bluford Jr. a fost lansat în spațiu cu naveta Challenger și a devenit primul astronaut de culoare (1983), conform Goodnewsnetwork .