Actual

Azi în istorie, 21 decembrie. 34 de ani de la ultimul discurs a lui Nicolae Ceușescu

Azi în istorie, 21 decembrie. 34 de ani de la ultimul discurs a lui Nicolae Ceușescu
sursa foto infofinanciar

Fiecare zi vine la pachet cu o însemnătate istorică uriașă. Anumite evenimente care au schimbat cursul zilelor de astăzi trebuie celebrate sau amintite în fiecare an. Istoria ne poate spune multe despre noi ca neam, cu provocările și suferințele diferitelor vremuri. Azi în istorie, 21 decembrie 1989, a avut loc ultimul discurs a lui Nicolae Ceaușescu. Care a avut loc în actuala „Piața Revoluției” din București.

De asemenea, pe 21 decembrie 1935 s-a născut Stela Popescu, o importantă actriță a României. La aceeași dată în anul 1883 a apărut volumul „Poesii” a lui Mihai Eminescu. Iată cele mai captivante momente din istorie care au avut loc în această zi.

Azi în istorie, 21 decembrie

Președintele Nicolae Ceaușescu a organizat o adunare de amploare pe 21 decembrie 1989, la București. În ceea ce astăzi se numește „Piața Revoluției”. Pentru a-și întări poziția față de evenimentele de la Timișoara. Nicolae Ceaușescu a stat la balconul Comitetului Central al Partidului Comunist și s-a adresat muncitorilor adunați în piață. Atât radioul, cât și televiziunea au transmis în direct mitingul.

Transmisia a fost întreruptă în timpul unuia dintre discursurile lui Ceaușescu din cauza zgomotului produs de mulțime. Pe lângă lozincile cunoscute, mulțimea fluiera, huiduia și țipa în semn de protest. Pentru scurt timp, discursul a continuat. Iar românii au asistat la încercările frenetice ale lui Ceaușescu de a dispersa mulțimea. Acesta a fost începutul Revoluției de la București.

„Poesii” de Mihai Eminescu

Singura carte publicată în timpul vieții lui Eminescu este „Poesii”. Cu o prefață, pasaje alese de Titu Maiorescu și un portret al autorului, volumul a fost publicat la editura Socec. Pe data de 21 decembrie 1883. Cuprinde 63 de poezii, dintre care 26 au fost publicate în Convorbiri literare pe o perioadă de zece ani.

Primul meci de baschet

Primul meci de baschet a fost jucat în 1891. James E. Naismith, un profesor american de educație fizică, a fondat acest sport. James Naismith a fost un educator, medic, preot presbiterian și antrenor canadian. S-a născut la 6 noiembrie 1861 și a murit la 28 noiembrie 1939. El este creditat cu crearea baschetului. Fiind prima persoană care a introdus căștile în fotbalul american. Dar și primul antrenor care a adunat și a condus o echipă de cinci jucători.

Premiera primului lung-metraj animat

Walt Disney a produs și David Dodd Hand a regizat filmul de animație „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”. Acesta a fost lansat la 21 decembrie 1937. Filmul se bazează pe povestea cu același nume a fraților Grimm. Este capodopera animată cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Dar și prima producție din franciza de filme de animație Disney.

Personalități născute în această zi

Stela Popescu a fost o actriță de teatru, cinema și televiziune care s-a născut la Orhei,  la 21 decembrie 1935. Aceasta a încetat din viață la București, la 23 noiembrie 2017. A jucat în bine-cunoscutele perechi alături de Alexandru Arșinel și Ștefan Bănică.

În 1977 s-a născut politicianul Emmanuel Macron. Președintele actual al Franței a făcut parte din Partidul Socialist din 2006 până în 2009. Sub președinția lui François Hollande, a fost ministru al Economiei în cel de-al doilea Guvern Valls. Din august 2014 până în august 2016. Emmanuel Macron a fost ales pentru un al doilea mandat de președinte al Franței la 24 aprilie 2022, conform Adevarul .