Categories: Lifestyle

Bacteria responsabilă pentru numeroase afecțiuni digestive. Ai aceste simptome? Este timpul să mergi la medic

Bacteria responsabilă pentru numeroase afecțiuni digestive. Infecția cu Helicobacter pylori (H. pylori) apare atunci când bacteriile H. pylori infectează stomacul. Acest lucru se întâmplă de obicei în copilărie. Infecția cu Helicobacter pylori este o cauză frecventă a ulcerului peptic și poate fi prezentă la mai mult de jumătate din populația lumii.

Majoritatea oamenilor nu realizează că au o infecție cu Helicobacter pylori, deoarece nu se îmbolnăvesc niciodată. Dacă aveți semne și simptome de ulcer peptic, medicul dumneavoastră vă va testa probabil pentru o infecție cu Helicobacter pylori. Dacă aveți o infecție cu Helicobacter pylori, aceasta poate fi tratată cu antibiotice.

Simptome

Majoritatea persoanelor cu infecție cu Helicobacter pylori nu vor avea niciodată semne sau simptome. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar este posibil ca unele persoane să se nască cu o rezistență mai mare la efectele nocive ale Helicobacter pylori.

Când se dezvoltă semnele și simptomele infecției cu Helicobacter pylori, acestea includ următoarele:

  • Arsură sau durere arzătoare în abdomen
  • Durere abdominală mai accentuată pe stomacul gol
  • Greață
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Eructații frecvente
  • Balonare
  • Pierdere involuntară în greutate

Când să vezi un medic

Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți semne sau simptome persistente care vă îngrijorează. Solicitați imediat asistență medicală dacă aveți:

  • Dureri abdominale severe sau persistente
  • Dificultate de a înghiți
  • Scaune negre cu sânge
  • Vărsături negre sau sângeroase sau vărsături care arată ca zațul de cafea

Cauze

Modul exact în care Helicobacter pylori provoacă o infecție nu este încă cunoscut. Bacteriile Helicobacter pylori se pot transmite de la o persoană la alta prin contact direct cu salivă, vărsături sau materii fecale. Bacteriile Helicobacter pylori pot fi transmise și prin alimente sau apă contaminate.

Factori de risc

Infecția cu Helicobacter pylori este de obicei dobândită în copilărie. Factorii de risc pentru infecția cu Helicobacter pylori sunt legați de condițiile de viață din copilărie, cum ar fi:

Trăind în condiții de aglomerație. Dacă locuiți într-o casă cu mulți alți oameni, aveți un risc mai mare de infecție cu Helicobacter pylori.

Trăiești fără o sursă sigură de apă curată. Aprovizionarea sigură cu apă curată și potabilă ajută la reducerea riscului de apariție a Helicobacter pylori.

Trăiești într-o țară în curs de dezvoltare. Oamenii care trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde supraaglomerarea și condițiile de viață insalubre pot fi mai răspândite, prezintă un risc mai mare de infectare cu Helicobacter pylori.

Locuiți cu o persoană care are infecție cu Helicobacter pylori. Dacă cineva cu care locuiți are o infecție cu Helicobacter pylori, este mai probabil să aveți și infecția cu Helicobacter pylori.

Complicații

Complicațiile legate de infecția cu Helicobacter pylori includ:

Ulcere. Helicobacter pylori poate afecta mucoasa protectoare a stomacului și a intestinului subțire. Din această cauză, acidul stomacal poate provoca o răni deschise (ulcer). Aproximativ 10% dintre persoanele cu Helicobacter pylori vor dezvolta un ulcer.

Inflamația mucoasei stomacului. Infecția cu Helicobacter pylori poate irita stomacul, ducând la inflamație (gastrită).

Cancer la stomac. Infecția cu Helicobacter pylori este un factor de risc major pentru anumite tipuri de cancer de stomac.

Prevenirea

În părțile lumii în care infecția cu Helicobacter pylori și complicațiile acesteia sunt frecvente, medicii testează uneori persoanele sănătoase pentru Helicobacter pylori. Dacă testarea infecției cu Helicobacter pylori este benefică atunci când nu există semne sau simptome de infecție este controversată în rândul clinicienilor.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de infecția cu Helicobacter pylori sau credeți că aveți un risc crescut de cancer de stomac. Împreună, puteți decide dacă un screening pentru Helicobacter pylori vă va aduce beneficii.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

6 ore ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

7 ore ago

Prețul energiei în România, de aproape trei ori mai mare decât în Germania! Am întrecut și Ungaria

România, deși produce cantități semnificative de energie electrică, se confruntă cu unele dintre cele mai…

8 ore ago

Florin Barbu își propune reglementarea adaosului comercial. Susținerea produselor românești

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a prezentat mai multe inițiative legislative pentru reglementarea adaosului comercial, cu…

9 ore ago

Cardurile bancare vor mai putea fi utilizate doar până în iulie! Ce trebuie să facă clienții

Banca Raiffeisen va efectua o tranziție de la cardurile Mastercard la cele Visa. Măsura este…

10 ore ago

Se încarcă cardurile de energie! Până când sunt disponibili banii

Se va acorda asistență persoanelor vulnerabile pentru a compensa costurile energetice, finanțată parțial din surse…

11 ore ago

This website uses cookies.