Lifestyle

Bacterii „bune” vs bacterii „rele”: Baia în mare ne afectează pielea?

Bacterii „bune” vs bacterii „rele”: Baia în mare ne afectează pielea?

Bacterii „bune” vs bacterii „rele”. Pielea ne protejează corpul de leziuni mecanice (răni) și microorganisme. Ne apără sistemul imunitar, care practic apără organismul de orice atac venit din partea microbilor din exterior. Uite de ce apa de mare afectează pielea umană.

Pentru că a venit vara și oamenii merg la mare, ei trebuie să știe dacă ne afectează apa de mare

Marissa Chattman Nielson, studentă la doctorat la Universitatea din California, a condus un studiu împreună cu colegii săi, pentru a investiga modul în care apa de mare poate afecta microbii de pe pielea umană.

Baia în mare ne afectează pielea?

Câteva persoane s-au oferit voluntari pentru această cercetare. Au fost prelevate probe de pe pielea lor înainte și după ce voluntarii au înotat în mare. Participanții nu au avut voie să folosească protecție solară, să nu fie sub tratament de antibiotice și să nu fie un înotător obișnuit al oceanului.

Înainte de a înota, analiza de piele a arătat că fiecare individ avea bacterii pe piele, unice și diferite de ceilalți, dar, ulterior, toată lumea avea în general aceeași compoziție bacteriană pe pielea lor.

După ce au înot timp de zece minute, probele prelevate au arătat cum marea a ”spălat” complet microbii naturali ai pielii lor și a înlocuit-o cu bacteriile proprii și chiar cu potențialii agenți patogeni aparținând familiei Vibrio, un gen de bacterii Gram-negative.

Bacteriile Gram-negative par să se dezvolte pe pielea umană mai mult decât în ocean. În unele cazuri, cantitatea de bacterii a fost de zece ori mai mare pe pielea umană decât în probele de apă de mare.

Modificările aduse pielii sunt temporare

La șase ore de la înot, microbii pielii, au început să revină la compoziția lor originală și după douăzeci și patru de ore, procesul a fost finalizat, deși unele bacterii au rămas pe piele pentru perioade mai lungi.

Așadar, înotul în mare modifică complet compoziția și diversitatea microbiotei pielii, deși temporar și aceste modificări poate prezenta un risc grav pentru sănătatea unei persoane, datorită volumului mare de agenți patogeni prezenți în apa de mare, lăsând individul susceptibil de boală.

Deși rezultatele acestui studiu sunt benefice pentru oameni, în îmbunătățirea înțelegerii modului în care ecosistemul nostru bacterian al pielii ne afectează sănătatea, aceasta nu înseamnă că ar trebui să abandonăm înotul în mare, de teama acestor bacetii, potrivit doctorulzilei.

Specialiștii avertizează că este vital să faceți un duș fierbinte imediat după o înot, pentru a îndepărta bacteriile dăunătoare din mare și pentru a restabili microbii și elementele naturale ale pielii.

Când sunteți pe plajă, evitați întotdeauna expunerea îndelungată la soare, ceea ce poate provoca leziuni ale pielii și poate duce la cancer de piele. Îmbrăcăminte de protecție solară și aplicarea solutiilor de protecție solară vă va ajuta pielea să-și mențină elementele sănătoase.