Economic

Banca Mondială vrea să ne facă bine cu taxe! Prețul sucurilor și energizantelor ar putea crește considerabil

Sucuri
Sursa foto: dreamstime

Banca Mondială susține creșterea taxelor pentru băuturile îndulcite cu zahăr în scopul îmbunătățirii sănătății populației, dar și pentru a obține noi venituri.

Pe fondul multiplelor crize și al uneia dintre cele mai puternice recesiuni economice globale din ultimele aproape trei decenii, factorii de decizie caută noi instrumente pentru a îmbunătăți productivitatea și a crește veniturile. Taxele pe băuturile îndulcite cu zahăr prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru potențialul lor de a îmbunătăți sănătatea populației și de a aduce noi venituri, se arată într-un text publicat pe blogul Băncii Mondiale. Taxele cresc prețul băuturilor cu zahăr, cum ar fi sucurile și băuturile energizante.

Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat cu obezitatea, bolile de inimă, diabetul și cariile dentare, printre alte efecte nocive. În 2016, peste 2 miliarde de oameni din întreaga lume erau supraponderali sau obezi, iar peste 70 % dintre aceștia trăiesc în țări cu venituri mici sau medii. Aceste boli au un impact major asupra economiilor prin reducerea productivității și a speranței de viață, precum și prin creșterea costurilor cu dizabilitățile și cu asistența medicală.

Noi dovezi din Mexic și din Regatul Unit arată că creșterea taxelor pe băuturile îndulcite cu zahăr duce la reducerea obezității, în special în cazul fetelor adolescente.

Taxele băuturile îndulcite cu zahăr variază foarte mult

În ceea ce privește factorii de decizie politică care iau în considerare o taxă pe băuturile îndulcite cu zahăr, există un consens mai mic în ceea ce privește cele mai bune practici, în comparație cu taxele pe tutun și alcool. Concepția taxelor pe băuturile îndulcite cu zahăr – de exemplu, modul în care acestea sunt structurate sau ce produse sunt impozitate – variază foarte mult în întreaga lume. Iar concepția acestor taxe este strâns legată de eficiența lor.

Pentru a remedia această lacună, Grupul Băncii Mondiale a lansat o bază de date globală de taxe pentru băuturile îndulcite cu zahăr, ca parte a activității sale privind taxele de sănătate și dietele sănătoase. Potrivit bazei, mai mult de jumătate din populația lumii este acum acoperită de o taxă pentru băuturile îndulcite cu zahăr, cu cea mai mare acoperire în țările cu venituri mai mici

În februarie 2023, taxele naționale pe băuturile îndulcite cu zahăr erau în vigoare în 106 țări și teritorii, acoperind 52% din populația lumii. În plus, mai multe persoane din economiile cu venituri mai mici sunt acoperite de o astfel de taxă decât cele din economiile cu venituri mai mari.

Banca Mondială susține creșterea prețurilor la băuturile nesănătoase

Pentru a fi eficiente, taxele trebuie să descurajeze consumul de produse nesănătoase (adică băuturile îndulcite cu zahăr) prin creșterea prețurilor acestora în raport cu alternativele mai sănătoase (de exemplu, apa neîndulcită). În țările cu venituri mici și medii, taxele pe băuturile îndulcite cu zahăr tind să acopere o gamă mai largă, inclusiv băuturile îndulcite pe bază de lapte (de exemplu, laptele cu ciocolată) și sucurile.

Baza de date globală privind impozitele pe băuturile îndulcite cu zahăr evidențiază multe oportunități de a consolida în continuare impozitele. Informațiile permit factorilor de decizie politică să utilizeze acest instrument fiscal eficient din punct de vedere al costurilor pentru a crește veniturile și a îmbunătăți sănătatea publică, conform Băncii Mondiale.