Categories: Economic

Banca Mondială vrea să ne facă bine cu taxe! Prețul sucurilor și energizantelor ar putea crește considerabil

Banca Mondială susține creșterea taxelor pentru băuturile îndulcite cu zahăr în scopul îmbunătățirii sănătății populației, dar și pentru a obține noi venituri.

Pe fondul multiplelor crize și al uneia dintre cele mai puternice recesiuni economice globale din ultimele aproape trei decenii, factorii de decizie caută noi instrumente pentru a îmbunătăți productivitatea și a crește veniturile. Taxele pe băuturile îndulcite cu zahăr prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru potențialul lor de a îmbunătăți sănătatea populației și de a aduce noi venituri, se arată într-un text publicat pe blogul Băncii Mondiale. Taxele cresc prețul băuturilor cu zahăr, cum ar fi sucurile și băuturile energizante.

Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat cu obezitatea, bolile de inimă, diabetul și cariile dentare, printre alte efecte nocive. În 2016, peste 2 miliarde de oameni din întreaga lume erau supraponderali sau obezi, iar peste 70 % dintre aceștia trăiesc în țări cu venituri mici sau medii. Aceste boli au un impact major asupra economiilor prin reducerea productivității și a speranței de viață, precum și prin creșterea costurilor cu dizabilitățile și cu asistența medicală.

Noi dovezi din Mexic și din Regatul Unit arată că creșterea taxelor pe băuturile îndulcite cu zahăr duce la reducerea obezității, în special în cazul fetelor adolescente.

Taxele băuturile îndulcite cu zahăr variază foarte mult

În ceea ce privește factorii de decizie politică care iau în considerare o taxă pe băuturile îndulcite cu zahăr, există un consens mai mic în ceea ce privește cele mai bune practici, în comparație cu taxele pe tutun și alcool. Concepția taxelor pe băuturile îndulcite cu zahăr – de exemplu, modul în care acestea sunt structurate sau ce produse sunt impozitate – variază foarte mult în întreaga lume. Iar concepția acestor taxe este strâns legată de eficiența lor.

Pentru a remedia această lacună, Grupul Băncii Mondiale a lansat o bază de date globală de taxe pentru băuturile îndulcite cu zahăr, ca parte a activității sale privind taxele de sănătate și dietele sănătoase. Potrivit bazei, mai mult de jumătate din populația lumii este acum acoperită de o taxă pentru băuturile îndulcite cu zahăr, cu cea mai mare acoperire în țările cu venituri mai mici

În februarie 2023, taxele naționale pe băuturile îndulcite cu zahăr erau în vigoare în 106 țări și teritorii, acoperind 52% din populația lumii. În plus, mai multe persoane din economiile cu venituri mai mici sunt acoperite de o astfel de taxă decât cele din economiile cu venituri mai mari.

Banca Mondială susține creșterea prețurilor la băuturile nesănătoase

Pentru a fi eficiente, taxele trebuie să descurajeze consumul de produse nesănătoase (adică băuturile îndulcite cu zahăr) prin creșterea prețurilor acestora în raport cu alternativele mai sănătoase (de exemplu, apa neîndulcită). În țările cu venituri mici și medii, taxele pe băuturile îndulcite cu zahăr tind să acopere o gamă mai largă, inclusiv băuturile îndulcite pe bază de lapte (de exemplu, laptele cu ciocolată) și sucurile.

Baza de date globală privind impozitele pe băuturile îndulcite cu zahăr evidențiază multe oportunități de a consolida în continuare impozitele. Informațiile permit factorilor de decizie politică să utilizeze acest instrument fiscal eficient din punct de vedere al costurilor pentru a crește veniturile și a îmbunătăți sănătatea publică, conform Băncii Mondiale.

Ghitulescu Radu

În presa scrisă, de pe la începutul anilor '90. Am colaborat cu cotidiane, săptămânale și lunare. În ultimii ani am lucrat preponderent în presa IT.

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

2 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

3 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.