Actual

Se dau mai mulți bani pentru a ajuta românii! Guvernul acordă fonduri suplimentare

finantare vouchere-250-lei proteste
sursă foto: botosaninews.ro

Guvernul României acordă numeroase vouchere sociale pentru cetățeni cu scopul de a-i ajuta să facă față perioadei mai grele din ultimele luni în care prețurile sunt unele foarte mari. În ceea ce privește timpul liber, vacanțele și concediile, reprezentanții statului au intervenit și aici. Se acordau până acum bugetarilor vouchere de vacanță cu care românii puteau plăti cazarea și masa la restaurant.

De data aceasta, membrii Executivului vin cu două vești, una bună și una nu la fel de favorabilă. Anume, începând cu cea rea, faptul că bugetarii care au un venit lunar brut mai mare de suma de 8.000 de lei nu vor mai primi aceste vouchere de vacanță, iar când vorbim de anunțuri fericite, precizăm că cei care le vor primi în continuare se vor bucura de și mai mulți bani, în loc de 1.450 de lei, cardurile acestora vor fi încărcate cu suma de 1.600 de lei.

Mai puține vouchere

Momentan, nu putem vorbi de ceva sigur, ceva cert. Asta pentru că este vorba doar de un draft apărut în spațiul public ce face referire la această schimbare, un draft de Orfofdanță de Urgență (OUG) prin care guvernenții doresc acum să limiteze cheltuielile de la bugetul de stat în urma deficitului. Aceste măsuri, cu privire la voucherele de vacanță, vor face parte din nou de pe ordinea de zi în următoarele ședințe de Guvern.

Membrii coaliției vor discuta zilele următoare dacă bugeraii din țara noastră să mai primească sau nu voucherele de vacanță în condiția în care ei au va salariu brut suma de 8.000 de lei. În plus, miniștrii de la Palatul Victoria vor dezbate și dacă, pentru cari care vor primi vouchere în continuare pentru a merge în vacanță, suma va rămâne aceeași sau va fi majorată, de la suma de 1.450 de lei, până la valoarea de 1.600 de lei, scrie romaniatv.net.

Un OUG controversat

Prevederile din noua variantă de OUG sunt:

(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, personalului încadrat care realizează venituri net lunar de natură salarială de până la 8000 lei inclusiv, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei pentru un salariat;

(1) Începând cu 1 ianuarie 2024, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale căror venituri salariale nete lunar sunt sub 8.000 lei inclusiv, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

2.2. După alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins: „Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale căror solde lunare/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat”.