Lifestyle

BIAS 2022, cel mai mare show aerian, dedicat primei femei parașutist din România

BIAS 2022, cel mai mare show aerian, dedicat primei femei parașutist din România

După doi ani în care pandemia a stopat acest eveniment mult așteptat, lucrurile au revenit la normal. În curând, va începe cel mai mare show aerian din România, Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS), ediția a XII-a.

Va fi dedicat primei femei parașutist din România

Evenimentul mult așteptat de fanii de senzații tari va avea loc pe data de 3 septembrie 2022, la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu și ROMAERO. Anul acesta va fi deosebit întrucât va fi dedicat Smarandei Brăescu, prima femeie parașutist din România.

Dar și celebrării a 110 ani de la înființarea Aeroportului Băneasa. Organizatorii sunt Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Forțele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMAERO, ROMATSA și Clubul Sportiv AIBO.

Cine a fost Smaranda Brăescu

Numită „Regina Înălţimilor‟, Smaranda Brăescu a fost apreciată de întreaga lume pentru curajul de care a dat dovadă, ea fiind campioană europeană şi mondială la paraşutism, titlu obținut în mai 1932.

Atunci a sărit folosind o parașută construită în România, de la înălţimea de 7.400 de metri, cu durata de 25 de minute. A văzut pentru prima dată un avion la 15 ani și acel moment i-a schimbat viața pentru totdeauna.

În anul 1929 a obținut brevetul internaţional de paraşutistă “Hainecke” de la cunoscuta firmă “Schroeder & Co” din Berlin. Ulterior, a urmat cursurile Şcolii civile de pilotaj la firma Curtiss-Wright pe aeroportul Roosevelt Field, unde a primit și brevetul de pilot pentru avioane de turism ale SUA.

Înmormântată de două călugărițe

Smaranda a primit în anul 132 distincția Crucea de aur a virtuții aeronautice de la regele Carol al II-lea, dar și multe alte distincții din partea altor personalități politice. În perioada celui de-al doilea Război Mondial ea a făcut parte din escadrila sanitară și a transportat răniți, personal medical și medicamente.

În anul 1946, pilotul a semnat un protest împotriva trucării alegerilor câștigate de comuniști. A urmat o anchetă, Smaranda s-a ascuns, dar a fost condamnată la doi ani de închisoare în lipsă.

Din nefericire, corpul său este cuprins de reumatism, apoi de o boală incurabilă. Se stinge din viață pe 2 februarie 1948 și este înmormântată creștinește de două călugărițe.

Sursă foto: adevărul